Την απόφαση να εγκατασταθεί στην Ελευσίνα η νέα περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά έλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναθεωρώντας την αρχική πρόταση για εγκατάσταση στα Μέγαρα.
Πρόκειται για τη δικαίωση ενός αγώνα των πολιτών από τους τρεις όμορους δήμους -Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας – Ειδυλλίας-, των δημοτικών αρχών, των βουλευτών και πλήθους συλλογικών φορέων, που εξαρχής κινητοποιήθηκαν για να αναθεωρηθεί η προδήλως εσφαλμένη απόφαση για εγκατάσταση της περιφερειακής έδρας στην πόλη των Μεγάρων.
Ειδικότερα, μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης, η σχετική προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 6, στην τελική της μορφή όπως κατατέθηκε στη Βουλή, διορθώθηκε ως εξής:
«Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς
ορίζονται η Καλλιθέα, η Ελευσίνα και ο Πόρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα
των οποίων εμπίπτουν: α) στην περιφερειακή έδρα Καλλιθέας, οι Δήμοι Καλλιθέας,
Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, β) στην περιφερειακή έδρα
Ελευσίνας, οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας-Ειδυλλίας,
πλην της Δημοτικής Ενότητας Ερυθρών, και γ) στην περιφερειακή έδρα Πόρου,
οι Δήμοι Ύδρας, Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων».
Οι δήμοι της Ελευσίνας, του Ασπροπύργου και της Μάνδρας – Ειδυλλίας, τοπικοί βουλευτές και συλλογικοί φορείς είναι γνωστό ότι ανέλαβαν πλήθος πρωτοβουλιών για να καταλήξει η διαβούλευση στο επιθυμητό από όλους αποτέλεσμα και να διορθωθεί μια άστοχη απόφαση, που θα δημιουργούσε πλείστα όσα προβλήματα σε δεκάδες χιλιάδες δημότες και σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, από βαριές βιομηχανίες μέχρι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τονίζεται ότι μεγάλος αριθμός πολιτών συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο και επιχειρηματολόγησε κατά της εγκατάστασης της περιφερειακής έδρας στα Μέγαρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το άρθρο 6 του νομοσχεδίου συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό σχολίων από πολίτες και φορείς, συνολικά 800 και εξ αυτών μεγάλος αριθμός αφορούσαν το ζήτημα της εγκατάστασης της περιφερειακής έδρας στα Μέγαρα και το αίτημα να παραμείνει η έδρα στην Ελευσίνα, όπου λειτουργεί από το 1840 Ειρηνοδικείο.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναγνωρίζει την επιρροή που άσκησε η παρέμβαση των πολιτών στη διαβούλευση, σημειώνοντας στην ανάλυση συνεπειών ρύθμισης του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή ότι:
«Στο άρθρο 6 υιοθετήθηκαν σχόλια σχετικά με τον ορισμό επιπλέον
περιφερειακών εδρών πρωτοδικείων, λόγω μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων, επαρκών
κτιριακών υποδομών και μεγάλου αριθμού εξυπηρετούμενων πολιτών. Χαρακτηριστικά,
υιοθετήθηκαν τα σχόλια περί ορισμού του Ειρηνοδικείου Ελευσίνας ως περιφερειακής
έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιά».
Πρόκειται για την επιτυχή έκβαση ενός αγώνα που αποδεικνύει πόσα μπορούν να επιτύχουν οι πολίτες με τη συντονισμένη δράση τους, ενεργώντας με ενότητα και για το κοινό συμφέρον.
Η Δημοτική Αρχή της
Ελευσίνας ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη συλλογική κινητοποίηση
και δεσμεύεται ότι θα ενεργήσει με αποφασιστικότητα, ταχύτητα και
αποτελεσματικότητα, ώστε η Ελευσίνα να αποκτήσει ένα Πρωτοδικείο αντάξιο των
απαιτήσεων της εποχής και των προσδοκιών των δεκάδων χιλιάδων δημοτών της
περιοχής μας.
0 Σχόλια