Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Επιστολή προς τον δήμαρχο Χαϊδαρίου , Βαγγέλη Ντηνιακό, απέστειλαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης Επιστολή προς τον δήμαρχο Χαϊδαρίου , Βαγγέλη Ντηνιακό, απέστειλαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ  ως προς την "πλασματική" συγκρότηση των επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής και τον καλούν η συζήτηση των θεμάτων οικονομικού ενδιαφέροντος να πραγματοποιείται σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κύριε Δήμαρχε, όπως γνωρίζετε, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 2377/02-12-2022 απόφαση έκρινε ότι :

«Διατάξεις μεταβάλλουσες τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των δήμων δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των εκλογών περίοδο».

Και τούτο, διότι σε ό,τι αφορά στη δημοτική περίοδο που διανύεται μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019, ο νομοθέτης παρενέβη, αμέσως μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στη λειτουργία των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, επιφέροντας δύο βασικές αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα, οι οποίες είναι μεταξύ τους αλληλένδετες:

  • αφενός μετέβαλε τον τρόπο συγκροτήσεως της Οικονομικής Επιτροπής αλλά και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι σε αυτές η πλειοψηφία θα ανήκει στην παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος
  • αφετέρου προέβη σε μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο προς την Οικονομική Επιτροπή, σημαντικού οικονομικού αντικειμένου.


Οι διατάξεις των ν. 4623/2019 και 4625/2019, όπως έκρινε τελεσίδικα η Ολομέλεια του ΣτΕ, στρέβλωσαν την εκφρασμένη θέληση των εκλογέων, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του έτους 2019, επιφέροντας αναιτιολόγητα βασικές αλλαγές με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων των Δημοτικών Συμβουλίων σημαντικού οικονομικού αντικειμένου στην Οικονομική

Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής των Δήμων.

Μετέβαλε δε εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρωμένου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των Ο.Τ.Α..

Και τούτο, διότι η εκφρασμένη θέληση των εκλογέων είχε διαμορφωθεί κατά συνεκτίμηση, εκτός των άλλων, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά τις εκλογές αυτές νομοθεσία»(ν.4555/2018).


Κύριε Δήμαρχε,


Οι ενέργειες της παρούσας Κυβέρνησης επιχειρούν,

  • να χειραγωγήσουν με αντισυνταγματικό τρόπο το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης,
  • να στρεβλώσουν τις δημοκρατικές αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών και
  • να αλλοιώσουν τους δημοτικούς συσχετισμούς που αναδείχθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής του εκλογικού νόμου 4555/2018, με συνέπεια η παράταξη του Δημάρχου, να αποκτήσει στις εν λόγω επιτροπές (πλασματικές / μη νόμιμες) πλειοψηφίες των 3/5 των μελών, αποκλείοντας παράλληλα να αντιπροσωπεύονται στις ως άνω αναφερόμενες Επιτροπές του Δήμου, δηλαδή μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας από το δικαίωμα συμμετοχής και έκφρασης των θέσεών τους επί των τοπικών ζητημάτων.


Κατόπιν των ανωτέρω, καθόσον η εν λόγω απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ είναι δεσμευτική τόσο ως προς την νομική της υπόσταση όσο και για την πολιτική της διάσταση, για να μην καταλήγετε ως εκτελεστής των αντισυνταγματικών αποφάσεων της παρούσας κυβέρνησης, σας καλούμε, η συζήτηση των θεμάτων οικονομικού ενδιαφέροντος να πραγματοποιείται σε συνεδριάσεις του ανώτατου βουλευόμενου και δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου, που δεν είναι άλλο πέραν του Δημοτικού Συμβουλίου και το οποίο εκφράζει την άποψη και τη θέληση του συνόλου των αντιπροσώπων της τοπικής κοινωνίας.

Βεβαίως και δεν πρέπει να ξεχνάμε την ένορκη δέσμευση κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας στην τήρηση των νόμων και του Συντάγματος καθώς και το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι αποφάσεις των δύο επιτροπών πάσχουν ακυρότητας.

Τέλος σας καλούμε να ικανοποιήσετε ένα πάγιο αίτημα της πλειονότητας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για την απ’ ευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων με διαδικτυακό τρόπο, προκειμένου να αξιοποιείται εναλλακτικά κάθε δυνατότητα ενημέρωσης των δημοτών μας για τα ζητήματα της πόλης μας.


Οι δημοτικοί σύμβουλοι Χαϊδαρίου :

1. Βίτσα Άλκηστης, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου»

2. Ασπρογέρακας Κωνσταντίνος, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης και της Δημοτικής Κίνησης «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»

3. Τσατσαμπάς Δημήτριος, Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πρώτα το Χαϊδάρι»

4. Γκανά – Ρηγάκη Αγγελική, Δημοτική Παράταξη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»

5. Μπέλα Ελένη, Ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος

6. Γερολυμάτος Αλέξανδρος, Δημοτική Παράταξη «Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου»

7. Αλεξάκης Δημήτριος, Δημοτική Παράταξη «Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια