Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Σημαντική ενημερωτική δράση στον Δήμο Φυλής για την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών


 Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου που έχει ανακηρυχθεί από τον Ο.Η.Ε. ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φυλής σε συνεργασία με τη νεοσυσταθείσα Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Φυλής πραγματοποίησαν σημαντική ενημερωτική δράση, «street work», καθώς λόγω της πανδημίας δεν έγινε ανοιχτή εκδήλωση όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Έτσι τις πρωινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου με τις αφίσες και τα φυλλάδια της Δομής, μπροστά στην κεντρική είσοδο του Δημαρχείου Άνω Λιοσίων στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου και της Επιτροπής Ισότητας, ενημέρωσαν τους Πολίτες για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε γυναίκες θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων και μοίρασαν σχετικά φυλλάδια.

Επίσης κατά την διάρκεια της ενημερωτικής δράσης, αλλά και όλη την ημέρα, προβλήθηκε στο μεγάλο videowall του Δημαρχείου το ενημερωτικό διαφημιστικό βίντεο του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Φυλής , το βίντεο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για το Δίκτυο των Δομών μαζί με το βίντεο της νέας καμπάνιας που δημιούργησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το μήνυμα της καμπάνιας είναι «Λέξεις μαχαιριές», λέξεις που οι γυναίκες ακούν συχνά είτε από τον σύντροφό τους είτε από το οικογενειακό/ φιλικό τους περιβάλλον και τις κρατούν εγκλωβισμένες σε ένα τοξικό και κακοποιητικό περιβάλλον. Το μήνυμα μας τις προτρέπει να «ακούν» τις πράξεις και όχι τα λόγια, γιατί μετά από ένα σημείο κάποιες λέξεις γίνονται μαχαιριές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον Ο.Η.Ε. ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, υπενθυμίζοντας μας ότι η βία κατά των γυναικών συνιστά παγκόσμιο φαινόμενο, που απαντάται στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο όλων των κοινωνιών. Ασκείται μέσα στην οικογένεια (ενδοιοκογενειακή βία) και μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία).

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του 2020 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας οι πολιτικές απομόνωσης και περιορισμού που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού, είχε ως συνέπεια την περεταίρω αύξηση του κινδύνου για τα για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας λόγω του περιορισμού μετακίνησης και της συγκατοίκησης συνεχώς με τον δράστη. Ακόμη ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας επηρέασε δυσμενώς τις γυναίκες οι οποίες πλήττονται από την ανεργία ή συχνά εργάζονται σε αδήλωτη εργασία.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φυλής, παρά τις όποιες δυσκολίες έχει προκαλέσει η πανδημία, συνεχίζει και παρέχει τις υπηρεσίες του σε γυναίκες που έχουν υποστεί σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή/και σεξουαλική κακοποίηση (ενδοοικογενειακή/συντροφική βία), βιασμό ή απόπειρα βιασμού, σεξουαλική ή ηθική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ.

Επίσης δέχεται γυναίκες που αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (άνεργες, μονογονείς, ΑΜΕΑ, μετανάστριες, προσφύγισσες κ.α). Συγκεκριμένα το Συμβουλευτικό Κέντρο στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό (Κοινωνιολόγο, Κοινωνική Λειτουργό και Ψυχολόγο) και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες που αφορούν:

  • Ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση

  • Κοινωνική και ψυχολογική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)

  • Εργασιακή συμβουλευτική

  • Συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.

Στα 8 χρόνια λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου έχουν εξυπηρετηθεί 650 γυναίκες κυρίως θύματα βίας, με αίτημα κυρίως ψυχολογική/κοινωνική ή εργασιακή συμβουλευτική, ενώ ένας μεγάλος αριθμός γυναικών έχουν παραπεμφθεί και διαμένουν ασφαλείς μαζί με τα παιδιά τους σε Ξενώνες Φιλοξενίας του Δικτύου.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο έχει αναπτύξει δράσεις πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας με στόχο την εξάλειψη της κουλτούρας που αναπαράγει την έμφυλη βία και τα έμφυλα στερεότυπα.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο λειτουργεί σε συνδυασμό με:

Την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΔΟΠΙΦ, που προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας (σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο).

Τα τριάντα εννέα (44) Συμβουλευτικά Κέντρα.

Τους δεκαεννέα (17) ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους των Δήμων και τους δύο (2) ξενώνες φιλοξενίας του ΕΚΚΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.womensos.gr

Τα αρμόδια Στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου είναι τα εξής:

Ευαγγελία Πυρρώτη- Κοινωνιολόγος

Βίκυ Βεοπούλου-Ψυχολόγος

Πόπη Μηλιώνη-Κοινωνική Λειτουργός

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

Εξάλλου, εν μέσω μιας συνεχώς αυξανόμενης έξαρσης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, με θύματα κυρίως τις γυναίκες, ο Δήμος Φυλής με την με αρ. 185/12-10-2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύστησε την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, με κύρια αρμοδιότητα να ενημερώσει, να διεκδικήσει, να καταθέσει προτάσεις για την κατάργηση των διακρίσεων, που υφίστανται οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό βίο. Ως Πρόεδρος ορίστηκε η Δικηγόρος και Δημοτική Σύμβουλος Χρυσούλα Κουράση (τηλ. επικ. 693 240.5009) και μέλη οι:

1. Πανουτσακοπούλου Σοφία, Δημοτική Σύμβουλος

2. Κιόρτεβε Αλεξία, εκπρόσωπος κοινωνικού φορέα

3. Κωβαίου Ευαγγελία, εκπρόσωπος κοινωνικού φορέα

4. Βεοπούλου Βασιλική, ψυχολόγος

Χρέη Γραμματέα της Επιτροπής θα ασκεί ο Γιαννουλάκης Άγγελος, Προϊστάμενος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των φύλων της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού.

Βασικοί στόχοι της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Φυλής είναι:

Η υποβολή προτάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο για την διασφάλιση και προώθηση της ισότητας των φύλων, την εξάλειψη των έμφυλων στερεότυπων , αξιοποιώντας με τον τρόπο αυτό την δυνατότητα παρέμβασης της Δημοτικής Αρχής στην τοπική κοινωνία λόγω της χωρικής εγγύτητας

Προτάσεις για τη λήψη μέτρων για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών

Ο εντοπισμός και η προσπάθεια εξεύρεσης και προώθησης λύσεων των προβλημάτων που προκύπτουν σε τοπικό επίπεδο σε βάρος του ενός φύλου και η προώθηση στην τοπική κοινωνία των αρχών της καθολικής πρόσβασης, των ίσων ευκαιριών, της μη διάκρισης, της δημοκρατίας, της συμμετοχικότητας και της ισότητας των φύλων.

Η ανάληψη πρωτοβουλιών και η υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με τις Αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και άλλους φορείς και συλλόγους και με την συμμετοχή εθελοντικών ομάδων

Η ευαισθητοποίηση / ενημέρωση και πληροφόρηση των κατοίκων στο ζήτημα της ισότητας με διοργάνωση εκδηλώσεων, ελεύθερων συζητήσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων και μέτρων δράσης

Η Δωρεάν παροχή νομικών συμβουλών σε θέματα κοινωνικών ανισοτήτων στο χώρο εργασίας και το οικογενειακό περιβάλλον, καθώς και σε θέματα φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας ή έμφυλης βίας στις γυναίκες του Δήμου μας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια