Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα Γεράνεια Όρη η Κίνηση «Γερανίδες»



 Την αναγκαιότητα λήψης άμεσων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών μέτρων στην περιοχή των Γερανείων μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 19ης Μαΐου 2021 αιτείται η Κίνηση για τη Διάσωση του Δάσους «Γερανίδες», ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω οικολογική καταστροφή στην πληγείσα περιοχή στις επόμενες βροχοπτώσεις.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Κίνηση για τη Διάσωση του Δάσους Γερανίδες δημιουργήθηκε όταν κάτοικοι από τις πληγείσες περιοχές ευαισθητοποιήθηκαν και αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν ώστε να διαφυλαχτεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν :

«Η αγάπη μας για το δάσος και η διάθεσή μας για την προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής εκφράζεται μέσω της συλλογικής κραυγής μας. Οφείλουμε να αναλάβουμε εθελοντικές δράσεις, να αναζητήσουμε λύσεις και φυσικά να πιέσουμε τους αρμόδιους πολιτικούς και τοπικούς αρμόδιους φορείς. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους ανθρώπους που αγαπούν αυτό τον τόπο που απλόχερα μας προσφέρει χωρίς να απαιτεί, να ενωθούν μαζί μας για να πιέσουμε και να καταφέρουμε το αυτονόητο! Να σώσουμε και να προστατέψουμε το φυσικό μας περιβάλλον!»

Ακολουθεί η επιστολή που απέστειλαν στους αρμόδιους φορείς :


Θέμα: Αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών που διαβιούν στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 19ης Μαΐου 2021.

Η πυρκαγιά της 19ης Μαΐου 2021 στα Γεράνεια Όρη Κορινθίας-Αττικής αποτελεί την πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας. Εκτός της ανυπολόγιστης ζημίας που προκάλεσε στη χλωρίδα και πανίδα των 72.000 στρεμμάτων καμένης έκτασης των Γερανείων ορέων (πηγή: https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=1745), έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων των οικισμών Σχίνου, Βαμβακιών, Μαυρολίμνης, Αιγειρουσών, Ντουράκο, Μονής Αγίου Προδρόμου, Πευκενέα, Xανίου, Δερβενίου και Σπάρτων και προκάλεσε αλλού μεγαλύτερης και αλλού μικρότερης κλίμακας ζημιές σε περιουσίες και υποδομές.



Λαμβάνοντας υπόψη μας τα παρακάτω δεδομένα:

α. Η συνολική επιφάνεια που κάηκε καλυπτόταν από δάσος του οποίου η βλάστηση στήριζε με φυσικό τρόπο το έδαφος και απέτρεπε τη διάβρωση, την αποσάρθρωση και την κύλιση λίθων από μεγάλο υψόμετρο και μεγάλη κλίση πλαγιάς προς την κατάντη περιοχή όπου διατάσσονται οι οικισμοί πολιτών. Για αυτό το λόγο και έχοντας πρόσφατη την εμπειρία του φαινομένου του κυκλώνα Ζορμπά και των αποτελεσμάτων που επέφερε στην περιοχή το χειμώνα του 2018, επισημαίνουμε ότι χρειάζεται να ληφθούν, το ταχύτερο δυνατό, προληπτικά μέτρα έναντι της διάβρωσης του εδάφους και της πλημμύρας ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Προτεραιότητα έχουν τα θέματα διαχείρισης ώστε να μην αλλάξει η χρήση της γης (όλων των ειδών χρήση: βόσκηση, οικόπεδα, ανεμογεννήτριες κλπ) και επίσπευση και έγκριση αντιπλημμυρικών μελετών ενιαία και όχι σε όρια δήμων και περιφερειών ώστε να μην χαθεί το έδαφος.

β. Η έναρξη της πρώτης, μετά την πρόσφατη πυρκαγιά, φθινοπωρινής περιόδου και των βροχοπτώσεων -άγνωστης, μη προβλέψιμης έντασης και ραγδαιότητας - που την ακολουθούν επίκειται σε διάστημα περίπου δυο μηνών

γ. Οι κινήσεις που έχουν οργανωθεί ως τώρα από την πολιτεία, 60 ημέρες μετά την πυρκαγιά, δεν έχουν πρακτικό αποτέλεσμα ως προς τη διαχείριση των προβλημάτων που προέκυψαν, 
αιτούμαστε την απρόσκοπτη και ταχύτερη διευθέτηση των παρακάτω θεμάτων:

1. Άμεση χρηματοδότηση για να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η υλοποίηση των έργων αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας που προβλέπονται για την περιοχή του Σχίνου από τη σχετική μελέτη που έχει ολοκληρωθεί από τη Διεύθυνση Δασών Κορινθίας.

Προτείνεται η ενιαία και καθ’ υπέρβαση χωρικής αρμοδιότητας, διαχείριση της καταστροφής που προκλήθηκε από τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς και κατ΄ επέκταση η ενιαία αντιμετώπιση της υλοποίησης των έργων αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας στις πληγείσες περιοχές μέσω της συνεργασίας των αρμόδιων Περιφερειών (Περιφέρεια Πελοποννήσου και Περιφέρεια Αττικής) με στόχο την ταχύτερη και αρτιότερη εκτέλεσή τους.

2. Άμεση ανάθεση σύνταξης εξειδικευμένης μελέτης αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας σε αρμόδια αρχή ή φορέα (ενδεικτικά από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα) για τις περιοχές που διέρχονται τα ρέματα του «Σουρέα» και της «Μαυρολίμνης» και όπου έχουν δημιουργηθεί οι οικισμοί «Βαμβακιές» και «Μαυρολίμνη» αντίστοιχα.

Στις εν λόγω περιοχές είναι υπαρκτός και άμεσος ο κίνδυνος για απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς και λόγω της μορφολογίας και της γεωλογίας των περιοχών που φιλοξενούν τους παραπάνω οικισμούς, οι οποίοι παρατίθενται στο χαμηλότερο σημείο των ρεμάτων. Μετά την από 02-06-2021 επιστολή της Διεύθυνσης Δασών Κορινθίας με θέμα «Ενέργειες για τη διαχείριση των καμένων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα από την πυρκαγιά της 19ης Μαΐου 2021 στην περιοχή του οικισμού του Σχίνου της Τ.Κ. Πισίων του Δ. Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων Π.Ε. Κορινθίας» οι περιοχές των Βαμβακιών και Μαυρολίμνης εξαιρούνται από τη μελέτη αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας που έχει ήδη συνταχθεί και ολοκληρωθεί για την περιοχή του Σχίνου. Για αυτό το λόγο είναι υψίστης σημασίας να ανατεθεί άμεσα στους κατάλληλους φορείς η μελέτη τεχνικών έργων αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας για τις περιοχές Βαμβακιές και Μαυρολίμνη ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότηση του προγράμματος των έργων καθώς και η υλοποίησή τους ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα τεχνικά έργα που θα υλοποιηθούν στην πληγείσα περιοχή.

3. Άμεση διερεύνηση και κατασκευή κατάλληλων τεχνικών έργων αντιστήριξης των πρανών από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία, με στόχο την προστασία 1. των οχημάτων και των πεζών που διέρχονται από τον επαρχιακό δρόμο Σχίνου-Αλεποχωρίου και 2. του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τις κατακρημνίσεις που θα ακολουθήσουν λόγω της καταστροφής της βλάστησης που συγκρατούσε τα πρανή μετά την πυρκαγιά.

Ο συγκεκριμένος οδικός άξονας επιφορτίζεται με αυξημένη ροή αυτοκινήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου γιατί αφενός είναι η συντομότερη δίοδος προς τους προαναφερθέντες οικισμούς, τόσο για τους πολίτες που διαθέτουν ιδιοκτησίες όσο και για τους επισκέπτες και αφετέρου είναι η μοναδική διαθέσιμη εναλλακτική σύνδεση της Αττικής με την Κορινθία σε περίπτωση που διακοπεί για οποιοδήποτε λόγο η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου.  Όπως άλλωστε διαπιστώθηκε με την φωτιά της Κινέτας το 2018.

Επίσης, τυχόν κατακρήμνιση μέρους ή όλου του οδικού άξονα όχι μόνο θα δυσχεράνει τις συγκοινωνίες αλλά θα επιφέρει και μεγάλη υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ο κόλπος των Αλκυονίδων είναι το ανατολικό άκρο του Κορινθιακού κόλπου, ο οποίος είναι γνωστός για την πολύ αργή ανανέωση των υδάτων. Τυχόν εναπόθεση φερτών υλικών υπό αυτές τις συνθήκες θα προκαλέσει καταστροφή του οικοσυστήματος για χρόνια , κατάσταση που θα επεκταθεί και στον υπόλοιπο Κορινθιακό εντός λίγων μηνών, αλλά και οριστική εγκατάλειψη του τόπου από τους παραθεριστές.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στα τρία ζητήματα, τα οποία επιβάλλεται να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατό και σίγουρα πριν τις φθινοπωρινές βροχές. Ακόμα και ένα βράδυ με ισχυρή βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει ζημιές οικολογικά ανεπανόρθωτες και τεχνικά πολύ πιο κοστοβόρες.

Το παρόν έγγραφο εκφράζει το σύνολο των πολιτών που διαβιούν στις πληττόμενες περιοχές.

 

Εκ μέρους των μελών της κίνησης Γερανίδες,


Στοιχεία Επικοινωνίας :

Τηλέφωνο +306977029392, +306944794504

Εmailaikat.nikolaou@gmai.com, piraptis@noa.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια