Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Εσπερίδα Λαογραφικού Συλλόγου "Η ΜΑΓΟΥΛΑ"

 


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εσπερίδα που διοργάνωσε ο Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΜΑΓΟΥΛΑ» με θέμα «Εθνο- σημειολογική Προσέγγιση του Ενδύματος και του Χορού ως Κοινωνικό Γεγονός στους Αρβανίτες- Κουντουριώτες». Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την Αίθουσα ΣΤΕΚΙ του Δήμου Ελευσίνας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Εθνολόγος & Ενδυματολόγος κ. Διονύσιος Αντωνόπουλος, ο οποίος με την ομιλία αλλά και τις γνώσεις του μαγνήτισε το ενδιαφέρον των παρευρισκομενων. Ο κ. Αντωνόπουλος ανέδειξε τις ιδιαιτερότητες του αρβανίτικου χορού, τις αλλαγές που εμφάνισαν με το πέρασμα του χρόνου οι φορεσιές των Αρβανιτών - Κουντουριωτών καθώς και τις διαφορές που είχαν με τις φορεσιές αρβανιτών άλλων περιοχών. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η αναπαραγωγή ηχογραφημένων συνεντεύξεων που είχε λάβει ο κ. Αντωνόπουλος από Μαγουλιώτες και Μαγουλιώτισσες που εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι εν ζωή. Στις συνεντεύξεις αυτές, μιλούσαν για τη ζωή τους, για τα έθιμα, τους χορούς και τραγουδούσαν αρβανίτικα τραγούδια. Στα πλαίσια της εσπερίδας, γυναίκες μέλη του Συλλόγου τραγούδησαν αρβανίτικο τραγούδι και παράλληλα χόρεψαν, υπο την καθοδήγηση πάντα του κ. Αντωνόπουλου. Στην εσπερίδα αλλά και τον χορό συμμετείχε και η κα Παναγιώτα Γκλιάτη.


Η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα Σοφία Στάμου, ευχαρίστησε όλους όσους παρευέθηκαν και δήλωσε την ικανοποίηση της που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ελευσίνας – Μαγούλας μία εσπερίδα με τέτοια θεματολογία, η οποία αναδεικνύει πτυχές της ζωής και των εθίμων των αρβανιτών – κουντουριωτών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώτσηρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής κ. Βαρελάς, εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Μπούρα, ο Αντιδήμαρχος Μαγούλας κ. Ανδρώνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ρουμελιώτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Κοινωνία Δημοτών» κ. Χρηστάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Πολίτες Μπροστά» κ. Παπαγιάνναρος, η Διευθύντρια Συντονισμού (πρώην ΠΑΚΠΠΑ) κα Μητροπούλου, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού Ανω Λιοσίων «Η ΓΡΙΖΑ», η Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συνδέσμου Ελευσίνας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων κα Κοσμίδου, ο Συντονιστής ΟΜ Ελευσίνας ΣΥΡΙΖΑ κ. Χατζηδάκης, ο Πρόεδρος της Δημ Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ κ. Ζιάγκας, εκπρόσωποι του Λυκείου Ελληνίδων Μεγάρων και αρκετοί χοροδιδάσκαλοι της ευρύτερης περιοχής.



Ο σύλλογος δεν παράλειψε να  ευχαριστήσει για την ευγενική χορηγία του κρασιού την οικογένεια Σπύρου και Στέλλας Λαφαζάνη (Nestor Wines – Lafazanis Winery) καθώς και το Ανθοπωλείο Βαγγέλη και Σοφίας Βιολέτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια