Του Αντ. Δεωνά:
Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια, αλλά αυτή η πρωτοπορία που επικαλείται στην παρακάτω
δήλωσή του ο κ. Τσίρμπας, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται πουθενά και μάλλον είναι... αόρατη.
«Οι δημότες Αγίων Αναργύρων Καματερού είναι πολίτες ενεργοί, πολίτες περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι και με την κατάλληλη ενημέρωση θα αγκαλιάσουν και αυτή την προσπάθεια. Είμαστε πρωτοπόροι σε αυτόν τον τομέα και θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μία περιβαλλοντικά υγιής πόλη μειώνοντας τον όγκο των απορριμμάτων. Είμαστε συνοδοιπόροι σε όλη αυτή την προσπάθεια.» Τάδε έφη, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Σταύρος Τσίρμπας.
Από τον Αύγουστο λοιπόν του 2020, έχουν παραλάβει στο Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού, το πρώτο καφέ απορριμματοφόρο διαλογής βιοαποβλήτων και 120 καφέ κάδους για τη συλλογή οργανικών αποβλήτων ενώ στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2023 παρέλαβαν ακόμα τρία απορριμματοφόρα συν 920 καφέ κάδους.
Παρ' όλα αυτά, ο πολυβραβευμένος(!) Δήμος συνεχίζει ακάθεκτος να στέλνει στο ΧΥΤΑ της Φυλής τα απορριμματοφόρα με τα σύμμεικτα και να πληρώνει 49,61 ευρώ τον τόνο, την στιγμή που αν είχε πάρει στα σοβαρά το θέμα των βιοαποβλήτων, θα μπορούσε να πληρώνει αρκετά λιγότερα.
Συγκεκριμένα, οι ποσότητες για το 2023 ήταν 23.503 ,83 τόνοι και το ποσό που πληρώνει αντίστοιχα είναι 1.166.118 ευρώ σύμφωνα με την αρ 166/23 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ. Δεν τα λες και λίγα. Σημειωτέων δε, ότι το παραπάνω ποσό, είναι χωρίς την Περιβαλλοντική Εισφορά του 2023.
Για να το θέσουμε πιο απλά, τα βιοαπόβλητα που πάνε στο ΕΜΑΚ για επεξεργασία και κομποστοποίηση, χρεώνονται 8 ευρώ ο τόνος, εν αντιθέσει με τα σύμμεικτα που οδηγούνται για θάψιμο και χρεώνονται 49,61 ο τόνος. Δεδομένου ότι περίπου το 50% των απορριμμάτων που «περνάνε» από τα ζυγιστήρια του ΧΥΤΑ είναι βιοαπόβλητα, φανταστείτε τι οικονομικό όφελος θα είχε ο Δήμος, αν έκανε σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.
Ακόμα και Δήμοι, όπως για παράδειγμα είναι τα Βριλήσσια, η Βάρη- Βούλα Βουλιαγμένη, το Χαλάνδρι, ο Άλιμος, η Αγία Βαρβάρα, το Αιγάλεω και πολλοί άλλοι, στο θέμα των βιοαποβλήτων έχουν κάνει άλματα μειώνοντας σε ένα βαθμό, τα σύμμεικτα απορρίμματα που στέλνουν στο ΧΥΤΑ και φυσικά έχουν το ανάλογο οικονομικό όφελος.
Εννοείται ότι αυτό δεν συμβαίνει στο Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού και αυτή η ολιγωρία, έχει αντίκτυπο στην τσέπη των Δημοτών, αφού σε αυτούς μετακυλίεται το συγκεκριμένο «χαράτσι» με τα Δημοτικά τέλη που πληρώνουν. Πάντως όσο και αν ψάξαμε, σε διάφορες περιοχές, ακόμα και σε αυτές με πολλά καταστήματα εστίασης (όπως είναι το κέντρο της πόλης), όπου εκεί πρώτα θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί καφέ κάδοι, δεν υπήρχε ούτε ένας, έστω για δείγμα! Εκτός και αν τους κρύβουν για να μην τους ματιάσουμε...
Θα πείτε, μα καλά, αφού κάνει ανακύκλωση ο Δήμος μέσω της εγκατάστασης δίπλα από το Δημαρχείο... Σιγά και «κάτι τρέχει στα γύφτικα» με τα μπουκαλάκια και τα κουτάκια που πάνε στο «Πράσινο Σπιτάκι της Αναταποδοτικής» και που κανείς δεν γνωρίζει που καταλήγουν στο τέλος αυτά τα ανακυκλώσιμα υλικά. Και για να μην αδικούμε τον Δήμο Αγίων Αναργύρων, όχι μόνο από εκεί, αλλά και από άλλους Δήμους.
Πάντως γενικά ένα «πέπλο» μυστηρίου καλύπτει την όλη ιστορία με τα «Πράσινα Σπιτάκια» σε όλη την χώρα, ενώ άλλωστε με αυτό το θέμα, έχουμε ασχοληθεί, ουκ ολίγες φορές.
Τέλος, η ουσία είναι μια και προς το παρόν, «σαπίζουν» τα καφέ απορριμματοφόρα στο αμαξοστάσιο των Αγίων Αναργύρων - Καματερού.
*Οι διάλογοι στη φωτό, είναι προϊόν φωτομοντάζ.
0 Σχόλια