Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Στα "κάγκελα" οι δήμοι Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας – Ειδυλλίας

 


Οι δήμοι Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας – Ειδυλλίας εκφράζουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία Πρωτοδικείου στα Μέγαρα και ζητούν να ανακαλέσει την πρόταση για δημιουργία περιφερειακού Πρωτοδικείου στα Μέγαρα, που θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις σε δεκάδες χιλιάδες δημότες στη Δυτική Αττική και σε πλήθος μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καλούν το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για μια αιφνίδια ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού για επιλογή της Ελευσίνας ως νέας περιφερειακής έδρας Πρωτοδικείου, λόγω της κατάργησης των Ειρηνοδικείων. Η Ελευσίνα αποτελεί αναμφίβολα την ιδανική επιλογή, όχι μόνο γιατί στην πόλη λειτουργεί Ειρηνοδικείο από το 1840, αλλά και επειδή η Ελευσίνα, ο Ασπρόπυργος και η Μάνδρα αποτελούν περιοχές της Δυτικής Αττικής με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού, καθώς και μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, εμπορευματικού κέντρου και λιμένα. Έτσι, εκτός από την δυσμενή επίδραση στην καθημερινή ζωή χιλιάδων πολιτών, η μεταφορά της έδρας του Πρωτοδικείου στα Μέγαρα θα δημιουργήσει νέα εμπόδια και δυσκολίες στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το μείζον αυτό θέμα πρόκειται να συζητηθεί ως έκτακτο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας, την Τετάρτη 10 Απριλίου, στην οποία έχουν προσκληθεί από τον δήμαρχο Ελευσίνας, Γιώργο Γεωργόπουλο, να συμμετάσχουν οι τέσσερις βουλευτές της Δυτικής Αττικής, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και οι δήμαρχοι Ασπροπύργου και Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αφορά στον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας («ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, Χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της Πολιτικής και Ποινικής δικαιοσύνης») περιλαμβάνει την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ελευσίνας και τον ορισμό της πόλης των Μεγάρων ως περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιώς (αντί του Πρωτοδικείου Αθηνών, που ήταν αρμόδιο για τις περιοχές της Δυτικής Αττικής).

Στη δικαιοδοσία του Πρωτοδικείου Μεγάρων προβλέπεται ότι θα υπαχθούν οι υποθέσεις των δήμων της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου ήταν να οριστεί η πόλη της Ελευσίνας ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου.

Οι τρεις δήμοι της περιοχής ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ζητηθεί από το υπουργείο η αναθεώρηση αυτής της προδήλως εσφαλμένης απόφασης, που είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους δημότες των περιοχών μας.

Πρόκειται για ρύθμιση, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε καμία ανάγκη, θα είναι δυσλειτουργική,  θα προκαλέσει δυσεπίλυτα προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης και θα είναι σε βάρος όλων των συμπολιτών μας.

Οι λόγοι, που επιβάλλουν την επιλογή της πόλης της Ελευσίνας αντί των Μεγάρων ως περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Αθηνών (και όχι του Πρωτοδικείου Πειραιώς, όπως σχεδιάζεται) είναι πολλοί. Ενδεικτικά:

  • ·         Η Ελευσίνα είναι έδρα της Περιφερειακής Ενότητας της Δυτικής Αττικής και ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης απέκτησε δημοτικά κτίρια, χώρους στάθμευσης και γενικά κατάλληλες υποδομές.
  • ·         Στις περιοχές των δήμων Ελευσίνας, Μάνδρας, Ασπροπύργου λειτουργούν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ελλάδας, εργοστάσια, βιοτεχνίες, logistics και οργανωμένο λιμάνι.
  • ·         Ο πληθυσμός,που εξυπηρετείται από το Ειρηνοδικείο Ελευσίνας με χωρική αρμοδιότητα τους Δήμους Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας αγγίζει τις πενήντα χιλιάδες και μαζί με το Δήμο Ασπροπύργου θα είναι σχεδόν διπλάσιος.
  • ·         Η πρόσβαση των δεκάδων χιλιάδων  πολιτών προς την πόλη των Μεγάρων θα είναι δυσχερέστατη μέσω της Αττικής οδού και ΝΕΟΑΚ από τους δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας.
  • ·         Επίσης, η εγγύτητα της Ελευσίνας προς το νέο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού, που θα εδρεύει σύντομα στον γειτονικό Ασπρόπυργο, η πρόσβαση της σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες του Πειραιά και της Αθήνας, καθώς και η θέση της ως πρωτεύουσας της Δυτικής Αττικής, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση αυτή τη ρύθμιση και δεν υπάρχει λογική αιτιολόγηση για τη λειτουργία ενός Περιφερειακού Πρωτοδικείου στα Μέγαρα.

Ως εκ τούτου, κρίνεται απολύτως να αναγκαίο να εκφραστεί άμεσα από τους δήμους της περιοχής μας προς την κεντρική διοίκηση η αντίθεση σε αυτές τις αποφάσεις αναδιάρθρωσης των λειτουργιών της Δικαιοσύνης, οι οποίες φαίνεται ότι αγνοούν τις πραγματικές ανάγκες και τα συμφέροντα των πολιτών αυτών των περιοχών και θα επιφέρουν αναπόφευκτα επιβάρυνση και δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.

Η Δημοτική Αρχή της Ελευσίνας επιδιώκει την έκδοση ενός ισχυρού, κοινού ψηφίσματος διαμαρτυρίας από τους δήμους της περιοχής μας για αυτόν τον σχεδιασμό της κεντρικής διοίκησης. Ένα ψήφισμα, που θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης μιας κοινής πρωτοβουλίας για την αναθεώρηση αυτού που εσφαλμένου και επιβαρυντικού για τους δημότες μας σχεδιασμού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια