Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Εδώ και τώρα μέτρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Φλεβάρη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Σπύρος Αποστόλου» η εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίων Αναργύρων-Καματερού με θέμα «Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού σε αυξημένο κίνδυνο πλημμύρας. Με απόφαση της κυβέρνησης έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης κινητοποίησης. Η πολιτιστική προστασία είναι επιτακτική ανάγκη και όχι “πολυτέλεια”».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής και ο Βασίλης Γκιτάκος, δημοτικός σύμβουλος Αγίας Βαρβάρας με τη Λαϊκή Συσπείρωση. 

Τις εισηγητικές ομιλίες έκαναν ο Βασίλης Πετρόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δυτικό Τομέα Αθηνών, και ο Θοδωρής Σκολαρίκος, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση. 

Ο Βασίλης Πετρόπουλος ανέδειξε ότι οι πλημμύρες έχουν πολιτικό και ταξικό πρόσημο, καθώς είναι ζήτημα που σχετίζεται με το τι τύπου ανάπτυξη έχει επιλεγεί για την Αττική. Πρόσθεσε ότι η αστική τάξη και τα επιτελεία της το μόνο που κάνουν είναι να προειδοποιούν, θέλοντας να δημιουργήσουν όρους κανονικότητας σε μια κατάσταση για την οποία έχουν την απόλυτη ευθύνη.Στην παρέμβαση του παρέθεσε μια σειρά στοιχεία αναφορικά με το  σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής για την πολιτική προστασία:


  • -Η Περιφέρεια δεν έχει ούτε τα μέσα, ούτε και το προσωπικό και αναθέτει τον καθαρισμό των ρεμάτων σε εργολάβους, που στην ουσία το μόνο που κάνουν είναι να ξεφράζουν τα πλέον επικίνδυνα τμήματα των ρεμάτων.
  • -Οι υπάλληλοι της πολιτικής προστασίας είναι λιγότεροι από 15 για τη μεγαλ΄΄υτερη περιφέρεια της χώρας.
  • -Βασικές υπηρεσίες υποχρηματοδοτούνται, υποστελεχώνονται , μένουν χωρίς μέσα και υποδομές και τελικά υποβαθμίζονται.
  • -Στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας  εδώ και πολλά χρόνια για την αντιπλημμυρική προστασία η δαπάνη δεν ξεπερνά το 3%, μαζί με τα έργα για τα αποχετευτικά ομβρίων, που τα βαφτίζουν αντιπλημμυρικά!


Ο Βασίλης Πετρόπουλος ανέδειξε την ανάγκη για ένα κίνημα στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας το οποίο θα απαιτήσει: Να ληφθούν άμεσα με ευθύνη του κράτους επείγοντα μέτρα για τη συντήρηση, τον καθαρισμό και τον έλεγχο της στατικότητας του Κηφισού. Να καθαριστούν άμεσα τα ρέματα της Αττικής. Να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός των απαραίτητων έργων υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας, ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, ουσιαστικός κρατικός έλεγχος της στατικής επάρκειας και ασφάλειας όλων των υποδομών. Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο. Να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχυθεί μαζικά με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό η Πυροσβεστική και όλες οι κρατικές δομές πρόληψης, διαχείρισης και πολιτικής προστασίας. Ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού και όχι μόνο λογικές του 112 και της ατομικής ευθύνης.


Ξεκινώντας την παρέμβασή του ο Θοδωρής Σκολαρίκος σημειώσε πως ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης κινητοποίησης με απόφαση της κυβέρνησης στις 17.10.23, τόσο για τον παρατημένο για 20 χρόνια Κηφισό, όσο και για το ρέμα της Εσχατιάς. Στο ίδιο καθεστώς έχουν τεθεί συνολικά 24 δήμοι στην Αττική. Σημείωσε πως η απόφαση του υπουργείου  επιβεβαιώνει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση κάτω  από το βάρος αποκαλύψεων της Λαϊκής Συσπείρωσης και επιστημόνων αναγκάστηκε να ομολογήσει την κρισιμότητα της κατάστασης, πετώντας ταυτόχρονα το μπαλάκι της ευθύνης στους δήμους. 

Τονίζοντας πως κανένας δεν μπορεί να παίζει με την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού της Αττικής, έκανε μια αναφορά στις πλημμύρες του 2014 και του 2015 που έπληξαν την περιοχή με απώλειες 2 ανθρώπων και μεγάλες ζημιές. Αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Κηφισός στο ύψος των Αγίων Αναργύρων. Μπαλώματα στα πρανή και καμιά φροντίδα για τον καθαρισμό της κοίτης.  

Υπογράμμισε ότι για την κατάσταση αυτή δε φταίει «ο κακός μας ο καιρός» ούτε η ανικάνοτητα κάποιων υπευθύνων. Φταίει μια εγκληματική πολιτική που αφήνει πίσω της ανθρώπινα θύματα και τραγωδίες όπως στο Μάτι, στη Μάνδρα και αλλού. Αυτή η πολιτική που βάζει και την πολιτική προστασία στο ζύγι κόστους-οφέλους πρέπει να μπει στο στόχαστρο της λαϊκής αντίδρασης και διεκδίκησης, καθώς και οι τοπικοί υποστηριχτές της,  όπως η δημοτική αρχή Τσίρμπα που στηρίζεται από τη ΝΔ και δεν έχει απαντήσει ακόμα στο ερώτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης τι έχει γίνει στο δήμο από τις 17 Οκτώβρη και μετά.  

Κάλεσε σε οργάνωση και αγώνα για την προστασία της ζωής και του λαού από πλημμύρες, το χιονιά, το σεισμό, για όλα αυτά που μας αξίζουν, χαιρετίζοντας τις κινητοποίησεις αγροτών και φοιτητών και την οργάνωση πανελλαδικής απεργίας στις 28 Φλεβάρη. Σημείωσε πως οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και το επόμενο διάστημα θα είναι δίπλα στους αγώνες και στις αγωνίες του λαού.  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια