Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού

 Συνεδρίασε το πρωί της Κυριακής 28 Ιανουαρίου 2024 το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην επικράτεια του Δήμου Ωρωπού από το βράδυ της Κυριακής 28/1 μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΩΠΟΥ

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θεόδωρο Καλύβα που συνδέθηκε τηλεφωνικά και έκανε αναλυτική πρόγνωση για το Δήμο Ωρωπού κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας θα είναι η σφοδρότητα των καταιγίδων και των χιονοκαταιγίδων.

Σχετικά με τη χιονόστρωση ανέφερε πως από το πρωί της Δευτέρας 29/1 θα υπάρξει χιονόστρωση σε περιοχές από 350-400 μέτρα υψόμετρο και από το πρωί της Τρίτης 30/1 θα υπάρξει χιονόστρωση σε περιοχές από 300 μέτρα υψόμετρο και μάλιστα με μεγάλη ένταση. Τα καιρικά φαινόμενα θα διαρκέσουν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης και μετά θα υπάρξει άνοδος θερμοκρασίας. Τόνισε πως θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή για τις περιοχές των Αφιδνών και ειδικά στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, Καπανδριτίου, Πολυδενδρίου και ειδικά του Μικροχωρίου, Μαλακάσας, των ορεινών του Μαρκοπούλου αλλά και του Αυλώνα.

ΓΙΑΣΗΜΑΚΗΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης μετά την πρόγνωση του μετεωρολόγου Θεόδωρου Καλύβα είπε: «Σε συνέχεια της πρώτης σύσκεψης που κάναμε στις 11 Ιανουαρίου και αναλωθήκαμε επί οργανωτικών θεμάτων και σχεδιασμών επί θεωρητικής βάσης βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να οργανώσουμε την άμυνα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού ενόψει της έλευσης της σημαντικότερης κακοκαιρίας μέχρι στιγμής για το 2024. Όπως φαίνεται η κακοκαιρία αυτή θα έχει χρονική διάρκεια 3 ημέρες με έντονες βροχές και έντονες χιονοπτώσεις σε υψόμετρο περίπου από 300 μέτρα και πάνω. Τονίζω και υπενθυμίζω πως όλοι είμαστε γρανάζια μιας μεγάλης μηχανής που έχει μοναδικό σκοπό την προστασία των πολιτών των υποδομών και φυσικά των ζώων. Όλος ο μηχανισμός του Δήμου έχει τεθεί σε ετοιμότητα και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς θα κάνουμε το επιχειρησιακό μας πλάνο. Βασική προτεραιότητα μας είναι να μένουν ανοικτές οι κεντρικές αρτηρίες που συνδέουν τα χωριά μας και φυσικά η πρόσβαση προς το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, σε όλες τις κεντρικές υποδομές και δομές. Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν κανείς δεν θα μείνει μόνος και αβοήθητος».

ΔΗΜΑΣ - ΜΟΝΙΑΚΗΣ: ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Δήμας αλλά και ο Ειδικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Μονιάκης έκαναν αναφορά στις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού, στον αριθμό των μηχανημάτων που θα εμπλακούν στο σχέδιο αποχιονισμού αλλά και άμεσης επέμβασης εφόσον υπάρξει αίτημα από τις Κρατικές υπηρεσίες και ειδικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την οποία υπάρχει συνεργασία και άμεση επικοινωνία. Όπως τόνισαν οι κ.κ. Δήμας, Μονιάκης βασικός παράγοντας του επιχειρησιακού πλάνου είναι η συνεργασία με τις Εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Ωρωπού τα μέλη των οποίων διαθέτουν και εξοπλισμό και εμπειρία για να επέμβουν όπου χρειαστεί και ευχαρίστησαν για την παρουσία τους τους εκπροσώπους των Εθελοντικών Ομάδων ΕΣΔΩ, ΕΘΕΚΑΠ, ΕΘΟΠ Μηλεσίου Μαλακάσας, ΜΑΚΙΠ και ΣΕΑΔ.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Όπως επισημάνθηκε είναι απαραίτητη η συνεργασία των πολιτών, η συμμόρφωση όλων με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και η ενημέρωση των πολιτών από τις επίσημες ανακοινώσεις του Δήμου Ωρωπού σε viber, facebook, instagram, X (twitter), tik tok στο www.oropos.gov.gr

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον κ.ο.κ. είναι απαραίτητη η προμήθεια αντιολισθητικών αλυσίδων για όλα ανεξαιρέτως τα Ι.Χ. αυτοκίνητα ή επαγγελματικά οχήματα που θα κινηθούν στο ορεινό δίκτυο του Δήμου Ωρωπού.

Επίσης θα υπάρξει ειδική μέριμνα με νεότερη ανακοίνωση για την πρόσβαση επισκεπτών στη λίμνη Μπελέτσι καθώς επίσης και για το δρόμο Συκαμίνου - Αυλώνα στη θέση Μοναστήρι λόγω ολισθηρότητας.

Ειδικά για τη λειτουργία των σχολείων τονίστηκε πως η κατάσταση θα εκτιμάται συνεχώς ανάλογα με την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου και για το λόγο αυτό παρακαλούνται τα μέλη της σχολικής κοινότητας, όπως καθηγητές, δάσκαλοι, γονείς και μαθητές να παρακολουθούν και να ενημερώνονται από τις επίσημες ανακοινώσεις του Δήμου Ωρωπού και των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου.

Για τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε απομονωμένα και ορεινά σημεία με προβλήματα υγείας, έγκυες ή άτομα που χρειάζονται αιμοκάθαρση να λάβουν υπ΄όψη τους τις ακραίες καιρικές συνθήκες και να μη μείνουν μόνοι τους και μάλιστα χωρίς προμήθειες.

Να ληφθεί υπ΄όψη πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους που δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν πτώσεις δέντρων και προβλήματα στις υποδομές ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών και για το λόγο αυτό να γίνουν οι σχετικές προετοιμασίες.

Επίσης να υπάρξει μέριμνα και φροντίδα για τα κατοικίδια, ειδικά στις περιοχές που θα υπάρξει χιονόστρωση και άμεση αναφορά στις υπηρεσίες των Δήμου Ωρωπού για αδέσποτα ζώα που χρειάζονται προστασία, τροφή, νερό και βοήθεια.

Στη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. συμμετείχαν ακόμα ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού Γιώργος Γεροβασιλάκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Γιώργος Αντωνόπουλος εκπρόσωπος ΕΛ.ΑΣ. Βορειοανατολικής Αττικής, ο Υπαστυνόμος Α Νικόλαος Μακρίδης εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Ωρωπού, ο Άνθυπαστυνόμος Άγγελος Κοντοθεοδώρου εκπρόσωπος του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού και εκπρόσωποι του Λιμεναρχείο Ωρωπού.

Από τη Δημοτική Αρχή έλαβαν μέρος ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και υπεύθυνος μηχανημάτων έργου Μιχάλης Οικονομίδης, ο Αντιδήμαρχος Αυλώνα Άγγελος Καλύβας, ο Αντιδήμαρχος Αφιδνών Ιωάννης Βλάχος, ο Αντιδήμαρχος Καπανδριτίου Χρήστος Τρομπούκης, ο Αντιδήμαρχος Νέων Παλατίων Άγγελος Χατζηιωάννου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοίκησης και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Νίκος Λούπης, ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και Εντεταλμένος Σύμβουλος Ύδρευσης Γιώργος Αρμυριώτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Μαλακάσας Σταμάτης Κόης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Μαρκοπούλου Ιωάννης Μίχας, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολυδενδρίου και πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ντιάνα Ηλιάδου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Συκαμίνου και Ηλετροφωτισμού Δημήτρης Σαμπάνης, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιώργος Ντόστης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνα Ευτέρπη Κρέμου, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. Αφιδνών Δημήτρης Πάντος, ο πρόεδρος της Δ.Ε. Μαρκοπούλου Μιχάλης Λαγός, η πρόεδρος της Δ.Ε. Σκάλας Ωρωπού Ελένη Ντινοδήμου, ο πρόεδρος της Δ.Ε. Συκαμίνου Αθανάσιος Πολίτης, ο πρόεδρος της Δ.Ε. Ωρωπού Αθανάσιος Μακρυγιάννης, ο πρόεδρος της Δ.Ε. Νέων Παλατίων Νικόλαος Γαβριήλ, ο Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ωρωπού Λουκάς Αρκουδέας, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού και εθελοντές.

Θα ακολουθήσουν ενημερώσεις για τα σημεία του Δήμου που θα υπάρχουν αλάτι καθώς και για χρήσιμα τηλέφωνα επικοινωνίας για κάθε Δημοτική Ενότητα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια