Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

«ΑΠΟΘΕΡΙ»: Μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός στα Μέγαρα

 


«ΑΠΟΘΕΡΙ»: Μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός στα Μέγαρα στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «2023 Ελευσίς» με χρηματοδότηση Περιφέρειας Αττικής

Κορυφώνεται με πανηγύρι την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό των Μεγάρων

Λευτέρης Κοσμόπουλος: «Αναδεικνύουμε την παράδοση και την ιστορία της περιοχής μας, με το βλέμμα στην σύγχρονη κοινωνία και τον πολιτισμό μας»


Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 19:30 στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Μεγάρων το Μυστήριο 183 ΑΠΟΘΕΡΙ PROJECT, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλου.

Με αφετηρία την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, πτηνοτροφία, αλιεία κ.ά.), της περιοχής των Μεγάρων, σύγχρονοι καλλιτέχνες και δημιουργοί, εμπνέονται εικαστικά, γαστρονομικά και μουσικά δημιουργώντας ένα έργο σύγχρονης τέχνης και γαστρονομίας, με τη μορφή ενός παραδοσιακού, αλλά ταυτόχρονα πολύ διαφορετικού από τα συνηθισμένα, πανηγυριού.

Με καλλιτεχνική διεύθυνση και σύλληψη της ιδέας του Μεγαρίτη Δημήτρη Μιχάλαρου, στο πρότζεκτ συμμετέχουν και παρουσιάζουν έργα τους διακεκριμένοι εικαστικοί σύγχρονης τέχνης, καλλιτέχνες παραδοσιακής μουσικής, τοπικοί λαογραφικοί σύλλλογοι και σεφ, ανάμεσά τους οι: Αντώνης Βολανάκης, Μανώλης Παπουτσάκης, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Ελένη Ψυχούλη, Ιωάννα Σταμπούλου.

Η πρωτότυπη δράση Μυστήριο 183 ΑΠΟΘΕΡΙ PROJECT είναι καρπός ενός artists-in-residence εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμά του περιελάμβανε τη δημιουργία βρώσιμων έργων τέχνης, αυτόνομων ή ως μέρος μιας ευρύτερης δράσης (εικαστικής performance ή/και εγκατάστασης), που θα προσφερθούν στις 15 Σεπτεμβρίου στο κοινό, σε συνδυασμό με παραδοσιακό φαγητό που θα μαγειρέψουν οι ντόπιοι και οι τοπικοί λαογραφικοί σύλλογοι Μεγάρων και Νέας Περάμου, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής από ζωντανή ορχήστρα μουσικών της περιοχής.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι τοπικοί παραγωγοί μετέδωσαν την τοπική ιστορία των προϊόντων στους δημιουργούς. Επιπλέον, λαογραφικοί σύλλογοι και ντόπιοι θα μαγειρέψουν παραδοσιακές συνταγές για το κοινό, που θα μοιραστούν δωρεάν στο πλαίσιο του πανηγυριού.

Ντόπιοι και λαογραφικοί σύλλογοι που συμμετέχουν: Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων, Λύκειον των Ελληνίδων Μεγάρων, Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, Χορευτικός Όμιλος Μεγάρων, Χορευτικός Όμιλος Νέας Περάμου Αττικής, Αθανάσιος Μήτσου.

Στο πανηγύρι την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στον σταθμό των Μεγάρων, το «Αποθέρι» κορυφώνεται με πανηγύρι σε μουσική επιμέλεια Γιώργου και Σπύρου Μπερδελή και με τους μουσικούς Σεμίνα Μανέτα, Θοδωρής Τασούλας, Μπάμπης Χατζόπουλος, Ντίνος Μήτσος, Σωτήρης Κουντεμάνης.

Σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος αναφέρει:

«Αναδεικνύουμε την παράδοση και την ιστορία της περιοχής μας, με το βλέμμα στην σύγχρονη κοινωνία και τον πολιτισμό μας. Η ιδέα και η καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Μιχάλαρου δημιούργησαν το «Αποθέρι», ένα καλλιτεχνικό γεγονός που συνδέει την ιστορία μας, τη λαογραφία, την αγροτική παραγωγή με τον σύγχρονο πολιτισμό και τις τέχνες και ως Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτούμε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Ελευσίνα 2023 και το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Προσκαλώ όλους τους συμπολίτες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Δυτικής Αττικής, να έρθουν στα Μέγαρα, στο «Αποθέρι».

Πληροφορίες:

Ημερομηνία: 15 Σεπτεμβρίου

Χώρος: Σιδηροδρομικός Σταθμός Μεγάρων

Ώρα: 19.30

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια