Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Λευτέρης Κοσμόπουλος: «Ιστορική στιγμή για την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής»

 Λευτέρης Κοσμόπουλος: «Ιστορική στιγμή για την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.

Η μελέτη για το νέο κτίριο είναι μοναδική, με οικολογικό και κοινωνικό αποτύπωμα και περνά στην Περιφέρεια Αττικής για να ωφελήσει όλους τους πολίτες της Δυτικής Αττικής»

Παρουσιάστηκε η βραβευμένη μελέτη που κατέκτησε το Α’ Βραβείο στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, για το νέο έργο Κτίριο υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα, ένα δημόσιο κτίριο αυτοδιοίκησης με κοινωνικό, πολιτιστικό & οικολογικό χαρακτήρα, σε ειδική συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου, από τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλο.

Το νέο κτίριο έρχεται να καλύψει χρόνιες ανάγκες των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, οι οποίες στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια, αλλά αποτελεί και ένα μοναδικό έργο, με οικολογικό, πολιτιστικό και κοινωνικό αποτύπωμα.

Τη μελέτη παρουσίασαν ο Τάσος Μπίρης, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ-Σύμβουλος της μελέτης και η Σοφία Τσιράκη, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ-επικεφαλής της ομάδας μελέτης.

Το κτίριο πρόκειται να στεγάσει όλες τις διοικητικές λειτουργίες της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, διαμορφώνοντας σύγχρονους υποδειγματικούς γραφειακούς χώρους αλλά και χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, αίθουσες συνεδρίασης, συνάντησης των πολιτών, ανάπτυξης κοινωνικών δραστηριοτήτων για τους πολίτες της Ελευσίνας και για τους επισκέπτες της Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για την ιδέα ενός απολύτως σύγχρονου – από άποψη αισθητική, λειτουργική, κατασκευαστική, οικολογική – Δημόσιου Κτιρίου, που ξεπερνά την συγκεκριμένη γραφειακή χρήση του και συμβάλλει ως ανοιχτός χώρος, στην ευρύτερη κοινωνική και πολιτιστική ενεργοποίηση της πόλης.

Η περιοχή του νέου Διοικητικού – Πολιτιστικού κτηρίου της περιφέρειας Δυτικής Αττικής (ΠΕΔΑ) αποτελεί έναν πυρήνα φυσικού πρασίνου με πυκνή υψηλή βλάστηση (δέντρα ευκαλύπτων), και με βασική πρόσβαση προς βορρά από τον κεντρικό άξονα της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, ενός από τους κύριους δρόμους που διασχίσουν την πόλη της Ελευσίνας, τοποθετημένη σε κομβικό σημείο (άμεσα συσχετισμένο με τον αρχαιολογικό χώρο, το κέντρο της σύγχρονης πόλης της Ελευσίνας, και δίπλα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρίας «ΤΙΤΑΝ»).

Κύριο ρόλο κατέχει ο οικολογικός - βιοκλιματικός σχεδιασμός, όπου οι διαμπερείς φωτεινοί χώροι συμπληρώνονται με νεωτερικά συστήματα ψύξης-θέρμανσης - φυσικού αερισμού και δροσισμού, με σκοπό ένα απολύτως φιλόξενο κτίριο.

Η κατασκευή νέου κτιρίου, με μελέτη που το αναδεικνύει ως ανοιχτό και οικολογικό χώρο εξυπηρέτησης πολιτών και συνάμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αναβαθμίζει τον ρόλο του β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Περιφέρειας στην κοινωνία, στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο Τάσος Μπίρης, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ μίλησε για το Κτίριο υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής ως ένα σύνθετο χώρος δημόσιας χρήσης και επικοινωνίας για την πόλη της Ελευσίνας και τους κατοίκους της, τονίζοντας τη σημασία της δημόσιας αρχιτεκτονικής για την κοινωνία.

Η Σοφία Τσιράκη, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά ένα κτίριο «Στέγαστρο», ταυτοχρόνως και «Πέρασμα» για ένα οικολογικό τρόπο βίωσης της Αρχιτεκτονικής.

 Σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέφερε:

«Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα καθήκοντα ως Αντιπεριφερειάρχης, εργάζομαι κάθε μέρα τόσο για τις καθημερινές ανάγκες όλων μας, ως πολίτες της Δυτικής Αττικής. Αλλά και για έργα και υποδομές, που αφήνουν αποτύπωμα στην κοινωνία μας. Ένα από τα εμβληματικά έργα που προχωράμε για την Δυτική Αττική είναι το νέο Κτίριο υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα, για το οποίο συντάχθηκε η μελέτη που παρουσιάζουμε σήμερα είναι ένα έργο με πολλαπλές σημασίες για την περιοχή και την κοινωνία μας. Και για αυτό το έθεσα ως μία από τις προτεραιότητές μου ως Αντιπεριφερειάρχης.

Πιστεύω ότι η Περιφέρεια πρέπει να είναι- και έτσι πορεύομαι και εργάζομαι ως Αντιπεριφερειάρχης - ένας θεσμός ανοιχτός σε όλους τους πολίτες, ένας θεσμός τοπικής αυτοδιοίκησης που γνωρίζουν και ξεχωρίζουν οι συμπολίτες μας. Η Περιφέρεια αποκτά με έργα υποδομής ανοιχτά σε όλους τους πολίτες ένα διακριτό στίγμα στην τοπική κοινωνία. Αποκτά το κοινωνικό κύρος που της αρμόζει ως ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνεπώς, η μελέτη για το νέο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής εκφράζει τη βούλησή μου και τον τρόπο δράσης μου, για Διοίκηση ανοιχτή στους πολίτες, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, την βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική ανάπτυξη, με πολιτιστικές δράσεις.

Δεν είναι απλώς ένα έργο που αλλάζει την περιοχή μας, την καθημερινότητά μας και την ταυτότητά της, αλλά είναι ένα έργο-ορόσημο για την Ελευσίνα και την Δυτική Αττική, αλλά και τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Στοιχεία της μελέτης που κατέκτησε το Α’ Βραβείο στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό

ΚΤΙΡΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ :

Ένα Δημόσιο κτίριο αυτοδιοίκησης με πολιτιστικό και οικολογικό χαρακτήρα

Ένας δημόσιος «αστικός κήπος» - κοινωνικός πυκνωτής

Α' βραβείο στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό (2019)

Ομάδα μελέτης : Σοφία Τσιράκη, Θανάσης Καραχάλιος, Μάγδα Χαμπάλογλου, Σωτήρης Καραχάλιος, Λουίζα Μπελεμέζη, Σοφία Τζαβέλα 

Σύμβουλος μελέτης : Τάσος Μπίρης

Συνεργάτης αρχιτέκτων σε θέματα βιοκλιματικής στρατηγικής : Σωτήρης Κωτσόπουλος

Στατική μελέτη : Νίκος Δέτσης, Η/Μ μελέτη : Νάσος Αρώνης

Το οικόπεδο είναι δωρεά της εταιρείας Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια