Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr: Από ποιους εξαρτάται η επανεκλογή Πατούλη, δημάρχων


Χαμηλός είναι ο δείκτης ικανοποίησης των πολιτών στη Δυτική  Αττική τόσο από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη όσο και από την πλειοψηφία των Δημάρχων της περιοχής, οι οποίοι, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα φαίνεται να πληρώνουν, μεταξύ άλλων, και την κυβερνητική πολιτική με φόντο την οικονομική κρίση που προκάλεσαν η πανδημία και το Ουκρανικό. Αυτό είναι το συμπέρασμα από το β μέρος της δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr, που διεξήχθη από 20 έως 26 Απριλίου με 1492 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων τα 842 με την online έρευνα και τα 650 με την τηλεφωνική έρευνα.

Συγκεκριμένα:

-Για τον Περιφερειάρχη το ποσοστό αυτό φτάνει το 38% (15 «πολύ» και 23% «λίγο»), δηλαδή, σχεδόν όσων των ψήφισαν στον  α΄ γύρο των εκλογών του 2019 (39%). Ακριβώς αυτό (38%) είναι και το ποσοστό όσων δηλώνουν είτε «σίγουροι» (21%) είτε «δεν είναι σίγουροι» (17%) για την προοπτική επανεκλογής του κ. Πατούλη. Με δεδομένο ότι οι σίγουροι ψηφοφόροι του ωστόσο είναι μόνο οι μισοί από αυτούς, η πιθανότητα εκλογής του μοιάζει απολύτως εξαρτημένη από τις επιδόσεις των συνυποψηφίων του.

-Για τους δημάρχους της περιοχής, με εξαίρεση τον δήμαρχο Φυλής Χρ. Παππού που δείχνει να εκλέγεται εύκολα από τον α΄ γύρο όπως και το 2019 (57,3%), καθώς οι δυνητικοί ψηφοφόροι του φτάνουν το 77% (52% «σίγουροι» και 25% «δεν είναι σίγουροι», οι υπόλοιποι συνάδελφοί του έχουν από αρνητικές έως τραγικές επιδόσεις με αποτέλεσμα είτε η εκλογή τους να εξαρτάται από τους αντιπάλους τους είτε να φαντάζει αδύνατον να επανεκλεγούν:

*Στη χειρότερη θέση (69% «σίγουρα όχι») βρίσκεται ο δήμαρχος Ασπροπύργου Ν. Μελετίου ο οποίος, προφανώς αντιλαμβανόμενος το αδιέξοδο δήλωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ωστόσο την αρνητική του θητεία, κληρονομεί η αντιδήμαρχος Σ. Μαυρίδη, η οποία θα είναι υποψήφια στη θέση του.

*Ακολουθούν οι δήμαρχοι Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης και Μάνδρας -Ειδυλλίας Χρ. Στάθης, με πάνω από τους μισούς πολίτες (53 και 51% αντίστοιχα) θεωρούν ότι δεν πρέπει να επανεκλεγούν, ενώ για τον δήμαρχο Ελευσίνας Α. Οικονόμου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 49%.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παρουσίαση ευρημάτων έρευνας του aftodioikisi.gr στην Περιφέρεια και τους δήμους της Δυτικής Αττικής

Απρίλιος 2023 (β΄μέρος)

Μεθοδολογικές παρατηρήσεις

Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή του βαθμού ικανοποίησης των πολιτών της Δυτικής Αττικής από την περιφερειακή και τις δημοτικές αρχές τους, καθώς και στην καταγραφή των προτεραιοτήτων τοπικής πολιτικής των πολιτών στο επίπεδο των δήμων. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε σε ποσοστό περίπου 55% διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του έργου και προώθησης από την ερευνητική ομάδα σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, και σε ποσοστό περίπου 45% τηλεφωνικώς με ποσοστώσεις δήμων ώστε να συμπληρωθούν δείγματα τουλάχιστον 300 ατόμων για καθένα από τους δήμους που ερευνήθηκαν. Για τη διαδικτυακή συμπλήρωση του ερωτηματολογίου χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα οκτώ ημερών, από 20 έως 24 Απριλίου 2023. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 25-26 Απριλίου 2023.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1492 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων τα 842 με την online έρευνα και τα 650 με την τηλεφωνική έρευνα. Το δείγμα δεν δύναται θεωρητικά να είναι αντιπροσωπευτικό λόγω της συγκέντρωσης του δείγματος της online έρευνας με χρήση δειγματοληψίας ευχέρειας (convenience sampling). Στο δείγμα εντοπίζονται μικρές ασυμμετρίες ως προς το επίπεδο μόρφωσης και την ηλικία των ερωτηθέντων, με τους περισσότερο μορφωμένους και τους ηλικίας 35-54 ετών πολίτες να είναι πιο πολλοί στο δείγμα σε σύγκριση με την αναλογία τους στον πληθυσμό. Σημειώνεται ότι το δείγμα σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.

Ικανοποίηση και προοπτική επανεκλογής Περιφερειάρχη Αττικής

Η έρευνα κατέγραψε τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στο ερώτημα της ικανοποίησης από το έργο του σημερινού Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη. Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι φτάνει μόλις στο 15%, ενώ μερικώς ικανοποιημένοι δηλώνουν το 23% του δείγματος (βλ. Πίνακα 1). Σημειώνεται ότι το ποσοστό που έλαβε ο κ. Πατούλης στις εκλογές του 2019 στη Δυτική Αττική ήταν ελαφρώς πιο αυξημένο από αυτό που έλαβε στο σύνολο της Περιφέρειας Αττικής (39% έναντι 37%), ένα ποσοστό στο οποίο αθροίζουν τα ποσοστά των «πολύ ικανοποιημένων» και των «λίγο ικανοποιημένων» στην παρούσα έρευνα.

Πολύ15
Λίγο23
Καθόλου60
ΔΞ/ΔΑ2

Ο δείκτης ικανοποίησης μεταφράζεται και σε αντίστοιχη εκτίμηση για την αξία επανεκλογής του κ. Πατούλη. Όπως αποτυπώνεται και στον Πίνακα 2, μόνο το 17% των ερωτηθέντων δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι ο κ. Πατούλης θα πρέπει να επανεκλεγεί, ενώ το 60% αυτών δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί και το 21% επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν. Συμπεραίνεται ότι στο σύνολο του δείγματος ο κ. Πατούλης δύναται να συγκεντρώσει αθροιστικά ένα ποσοστό της τάξης του 38% (όσων είναι σίγουροι ότι πρέπει να επανεκλεγεί και όσων δεν δηλώνουν ευθέως ότι δεν πρέπει να εκλεγεί), ποσοστό ελάχιστα χαμηλότερο αυτού αυτό που συγκέντρωσε στις εκλογές του 2019 και το οποίο τον οδήγησε στον δεύτερο γύρο. Με δεδομένο ότι οι σίγουροι ψηφοφόροι του ωστόσο είναι μόνο οι μισοί από αυτούς, η πιθανότητα εκλογής του μοιάζει απολύτως εξαρτημένη από τις επιδόσεις των συνυποψηφίων του.

Πίνακας 2. Πιστεύετε ότι ο σημερινός Περιφερειάρχης Αττικής θα πρέπει να επανεκλεγεί στις προσεχείς εκλογές;
Σίγουρα ναι17
Δεν είμαι σίγουρος/η21
Σίγουρα όχι60
ΔΞ/ΔΑ2
Πίνακας 3. Επανεκλογή Περιφερειάρχη Αττικής και ψήφος στις βουλευτικές εκλογές του 2019
ΝΔΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ
Σίγουρα ναι291517
Δεν είμαι σίγουρος/η213235
Σίγουρα όχι444848
ΔΞ/ΔΑ650

Ικανοποίηση από τα πεπραγμένα των σημερινών δημοτικών διοικήσεων[1]

Ο βασικός δείκτης ικανοποίησης από την καθημερινότητα των πολιτών στους δήμους της Δυτικής Αττικής αποτυπώνεται σχετικά χαμηλός. Περισσότεροι από δύο στους πέντε ερωτώμενους θεωρούν πως η γεωγραφική τους περιοχή έχει βιώσει μια γενικότερη επιδείνωση την τελευταία τετραετία, ενώ μόνο το 19% δηλώνουν πως η περιοχή στην οποία διαμένουν έχει βιώσει βελτίωση. Παρατηρείται μια διακύμανση στο ποσοστό εκείνων που εκφράζουν θετικές αξιολογήσεις για την καθημερινότητα από δήμο σε δήμο, με το ποσοστό εκείνων που εκφράζουν θετικές αξιολογήσεις να είναι πολύ υψηλότερο στον Δήμο Φυλής (>51%) και σημαντικά χαμηλότερο στον Δήμο Ασπροπύργου (<10%).

 

Πίνακας 4. Θα λέγατε ότι συνολικά η εικόνα στον Δήμο σας είναι καλύτερη ή χειρότερη σήμερα σε σύγκριση με αυτήν πριν από τέσσερα χρόνια;
Καλύτερη19
Η ίδια34
Χειρότερη43
ΔΞ/ΔΑ4

Η σχετικά χαμηλή ικανοποίηση από την καθημερινότητα στην περιοχή κατοικίας μεταφράζεται σε αντίστοιχα σχετικά χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης από το έργο του εκάστοτε Δημάρχου. Το 49% του δείγματος δήλωσαν «καθόλου ικανοποιημένοι», ενώ μόνο το 20% δήλωσαν «πολύ ικανοποιημένοι» από το έργο της δημοτικής τους αρχής (βλ. Πίνακα 5). Σημειώνεται ότι η εικόνα στον Δήμο Φυλής είναι διαφορετική, καθώς το 51% δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι (βλ. Πίνακα 5α).

Πίνακας 5. Πόσο ικανοποιημένοι είστε από το έργο του σημερινού Δημάρχου σας;
Πολύ20
Λίγο24
Καθόλου49
ΔΞ/ΔΑ7

 

ΠολύΛίγοΚαθόλουΔΞ/ΔΑ
Ασπροπύργου831547
Ελευσίνας2129437
Μάνδρας – Ειδυλλίας1333504
Μεγαρέων1238455
Φυλής5135122

 

Η χαμηλή ικανοποίηση από το έργο του μέσου Δημάρχου της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής μεταφράζεται σε περιορισμένη -κατά μέσο όρο- στήριξη της άποψης ότι ο σημερινός Δήμαρχος πρέπει να επανεκλεγεί. Στο σύνολο του δείγματος, την άποψη αυτή μοιράζεται το 20% των ερωτηθέντων, ενώ κατά της επανεκλογής του Δημάρχου τάσσονται το 49% των ερωτηθέντων. Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Ν. Μελετίου έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, άρα η ερώτηση για την προοπτική επανεκλογής αφορά εν πολλοίς τους διαδόχους του, που αποτελούν και μέλη της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Πίνακας 6. Πιστεύετε ότι ο σημερινός Δήμαρχος θα πρέπει να επανεκλεγεί στις προσεχείς εκλογές;
Σίγουρα ναι20
Δεν είμαι σίγουρος/η24
Σίγουρα όχι49
ΔΞ/ΔΑ7

 

Πίνακας 6α. Προοπτική επανεκλογής Δημάρχων Δυτικής Αττικής
Σίγουρα ναιΔεν είμαι σίγουροςΣίγουρα όχιΔΞ/ΔΑ
Ασπροπύργου786916
Ελευσίνας2125495
Μάνδρας – Ειδυλλίας1334512
Μεγαρέων1529533
Φυλής5225167

Η συσχέτιση της ικανοποίησης από τις συνθήκες ζωής στο δήμο κατοικίας με την απάντηση στο ερώτημα για την επανεκλογή του εκάστοτε Δημάρχου είναι σχετικά υψηλή για τους δήμους της Δυτικής Αττικής, καθώς τo 80% όσων δηλώνουν προτίμηση στην επανεκλογή είναι ικανοποιημένοι από τις συνθήκες, ενώ παραλλήλως περίπου το 80% όσων δηλώνουν ότι ο νυν δήμαρχος δεν πρέπει να επανεκλεγεί δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τις συνθήκες. Ωστόσο, το υπόλοιπο 20% των πολιτών κάθε κατηγορίας -είτε εκτιμούν ότι ο δήμαρχος της περιοχής τους πρέπει να επανεκλεγεί, είτε όχι- βλέπουν ότι η καθημερινότητά τους έχει παραμείνει η ίδια και παρόλα αυτά κάνουν μια επιλογή επιβράβευσης ή τιμωρίας. Οι συσχετίσεις αυτές είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τις αντίστοιχες σε μεγάλους δήμους της χώρας, γεγονός που μαρτυρά τη χαλαρότερη σύνδεση της ψήφου με τις επιδόσεις των δημάρχων στην Δυτική Αττική σε σύγκριση με άλλες πόλεις. Το κριτήριο του προσώπου είναι ίσως περισσότερο ισχυρό στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία για την επιλογή δημάρχου στις πόλεις της Δυτικής Αττικής.

[1] Σημειώνεται ότι στις καταγραφές που αφορούν το σύνολο των δήμων της περιφέρειας, χρησιμοποιήθηκε μόνο το δείγμα της διαδικτυακής έρευνας ώστε να μην επηρεαστεί το δείγμα από την ισοστάθμιση των δειγμάτων ανά δήμο στα 300 άτομα που προέκυψε μετά την προσθήκη και του δείγματος της τηλεφωνικής έρευνας.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια