Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Σύγχρονο Μητροπολιτικό Πάρκο, ανοικτό στους πολίτες, στολίδι για την Αττική το Πάρκο Τρίτση

 



Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία νέων και την ενίσχυση κι αναβάθμιση όλων των υφιστάμενων χώρων πρασίνου της Αττικής. Στόχος της είναι οι υπερ-τοπικής σημασίας χώροι πρασίνου του Λεκανοπεδίου να αποτελούν ζωντανό κομμάτι της ζωής της Περιφέρειας, ανοιχτοί κι εύκολα προσβάσιμοι στους πολίτες της Αττικής, που θα προσφέρουν πολλές και ποιοτικές επιλογές για την αναψυχή και την περιβαλλοντική εκπαίδευση κι ευαισθητοποίηση, χιλιάδων οικογενειών. 


Τι προβλέπει ο σχεδιασμός .

 

Στις 14 Φεβρουαρίου 2023 - στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας αναβάθμισης του ¨πάρκου Τρίτση¨ που ξεκίνησε το 2020,  η Περιφέρεια Αττικής παρουσία σε δημόσια το όραμά για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Μητροπολιτικού Πάρκου.  

 Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας ¨Αντώνης Τρίτσης", με τη βοήθεια video, φωτορεαλιστικών εικόνων, 3D μακέτας, διεθνών παραδειγμάτων και μοντέλων αξιολόγησης δημόσιων χώρων, οπτικοποιήθηκε το όραμα,  ώστε να είναι αντιληπτοί από τον καθένα οι κύριοι άξονες του προσδοκώμενου σχεδιασμού.

 

Που δίνουμε έμφαση

 Έμφαση δόθηκε σε επιρροές από τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες τάσεις αειφορικού σχεδιασμού, λειτουργικής αναβάθμισης, άθλησης και αναψυχής που ταιριάζουν και μπορούν να ενισχύσουν τον περιβαλλοντικό - δασικό χαρακτήρα του πάρκου, αλλά ταυτόχρονα να επιλύσουν λειτουργικά προβλήματα ( όπως π.χ. το ανεκμετάλλευτο τρενάκι και τα υφιστάμενα ερειπωμένα κτίρια), ζητήματα ασφάλειας με κινητά παρατηρητήρια αλλά και βιωσιμότητας και εκπαίδευση στην οικολογία με τα εναέρια δεντρόσπιτα διακριτικής παρατήρησης, ζητήματα ασυνέχειας και σύνδεσης με την πόλη κ.α. 

 

Τα επόμενα βήματα με συμμετοχική διαδικασία

 

Μετά την παρουσίαση του οράματος, ακολούθησε έκθεση του έργου της οπτικοποίησης έως τις 24 Μαρτίου,  ενώ στις 10 Μαρτίου διενεργήθηκε στον ίδιο χώρο, με την συνδρομή φοιτητών του πανεπιστημίου Δ. Αττικής αλλά και φορέων που ανταποκρίθηκαν, ένα πιλοτικό Workshop Συμμετοχικού Σχεδιασμού για την ευρύτερη διασύνδεση των κατοίκων της περιοχής με το σχεδιασμό του χώρου και την ανάπλαση του πάρκου.  

Στο Workshop συμμετοχικού σχεδιασμού συμμετείχαν εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων Ιλίου και Αγ. Αναργύρων-Καματερού, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του ΚΕΠΕΑ, του Συλλόγου Φίλων του Πάρκου και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Ο Συμμετοχικός Σχεδιασμός είναι μια συνεχής δυναμική συμμετοχική διαδικασία των πολιτών για την κατεύθυνση των επιλογών του σχεδιασμού χώρων και συστημάτων. 

Η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, είναι ένας νέος για την Ελλάδα σημαντικός τρόπος που υιοθέτησε για πρώτη φορά η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου  να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται διαφορετικά φίλτρα στη διαδικασία του σχεδιασμού. Υπάρχουν διεθνή παραδείγματα υφιστάμενων πάρκων όπου η διαδικασία - καθώς οι κοινωνίες εξελίσσονται -, διαρκεί πολλά χρόνια.  

Από την άλλη πλευρά τα χρηματοδοτικά πλαίσια θέτουν συγκεκριμένες διαδικασίες διαβούλευσης,  μελέτες, εγκρίσεις κλπ που επιβάλλουν χρονικά πλαίσια και ορόσημα που και αυτά τέθηκαν ,  στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού όπως δυναμικά εξελίσσεται σε μια πρωτόγνωρη για τη χώρα μας διαδικασία.

  

Όποιος «αγαπά» το Πάρκο Τρίτση, συμμετέχει στη διαβούλευση

 

Η Αττική αλλάζει και μαζί, αλλάζει και το Πάρκο Τρίτση. Η Περιφέρεια Αττικής διασφαλίζει στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, αλλά και σε όλους τους πολίτες του Λεκανοπεδίου, ένα σύγχρονο, ασφαλή, ανθρώπινο κι αναβαθμισμένο χώρο πρασίνου. 

Όπως αναφέρει η Περιφέρεια Αττικής το σχέδιο της βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει ούτε να κρύψει, ούτε να φοβηθεί τίποτε.  Πολύ σύντομα το ζήτημα θα έρθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και θα απαντήσει,  μαζί με την ομάδα των τεχνοκρατών συμβούλων μας,  σε κάθε ερώτηση που θα τεθεί. Μέχρι τότε όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για το μέλλον του Πάρκου Τρίτση,  να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη,  συμπληρώνοντας για  αρχή το συνημμένο ερωτηματολόγιο του Workshop: https://forms.gle/T2VUt3XgW1CQYPXq6.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια