Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Εγκαίνια ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ασπροπύργου

 Την Παρασκευή 31/3/2023, πραγματοποιήθηκαν, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και τον Δήμο Ασπροπύργου, τα εγκαίνια της νέας δομής του ΚΕΠ Υγείας, στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας

Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας χαράζει πλέον στην Ελλάδα, μια καινούργια στρατηγική στην Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας των πολιτών. Πανελλαδικά λειτουργούν 150 δομές «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ» με περισσότερες από 600,000 πράξεις ωφέλειάς για τους πολίτες, και 126,000 εξετάσεις Προσυμπτωματικού ελέγχου.

Την τελετή των εγκαινίων, άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος  Ασπροπύργου κ. Νικόλαος Μελετίου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

 «Το σύστημα Υγείας της Χώρας μας αλλάζει, από-κεντροποιείται, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται όχι μόνο στα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας, με σκοπό να αποσυμφορίσουν τα μεγάλα νοσοκομεία, για πιο ελαφρές καταστάσεις, αλλά και στους τομείς της πρόληψης και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, με προεξέχουσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επάνω στους αρμούς αυτής της λογικής, άρχισε να οικοδομείται και η ιδέα του ΚΕΠ Υγείας, με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου της ΚΕΔΕ και νυν Περιφερειάρχη τον Γιώργο τον Πατούλη, το οποίο ήρθε και στην πόλη μας. Σήμερα, έχουμε την τιμή να το εγκαινιάσουμε επίσημα με την παρουσία του Περιφερειάρχη, παρ’ όλο που το δουλεύουμε πάνω από 4 χρόνια με δεκάδες περιπτώσεις.

Το πρόγραμμα πρόληψης, ενταγμένο στο ευρύτερο δυναμικό του ΕΔΔΥΠΠΥ, θα είναι σε θέση να προσφέρει τις απαιτούμενες Υπηρεσίες Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας, όλων των συμπολιτών μας, που θα θελήσουν να τις επικαλεστούν και να τις χρησιμοποιήσουν, δίχως οικονομική επιβάρυνση.

Ο στρατηγικός στόχος των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ είναι να αποτελέσουν για τον μεν Δήμο μας, τον κεντρικό θεσμό συντονισμού των δράσεων πρόληψης  και για τον δε Δημότη, την απαραίτητη υπηρεσία σε όλα τα θέματα που αφορούν την Προληπτική Ιατρική. Προάγουμε τη Δημόσια ως ύψιστο αγαθό».


 Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε χαιρετισμό και μίλησε για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας, «Τα ΚΕΠ Υγείας είναι το όραμα πολλών χρόνων.  Σήμερα το δίκτυο των ΚΕΠ Υγείας, αποτελείται από 150 δήμους μέλη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, ενώ βούλησή μας είναι όχι μόνο οι Δήμοι του ΕΔΔΥΠΠΥ αλλά όλοι οι Δήμοι της χώρας να αποκτήσουν το δικό τους ΚΕΠ Υγείας. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης από ασθένειες πριν εκδηλώσουν την νόσο. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.» Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επίσης αναφέρθηκε στην ευθύνη της Περιφέρειας, να επενδύσει στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων και τόνισε ότι αυτό υλοποιείτε μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας, και την ενίσχυση των ΚΕΠ Υγείας της Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.

Από την πλευρά της η αρμόδια Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού  και Νεολαίας, κ. Σοφία Μαυρίδη ανέφερε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκπροσωπεί το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτικής, γιατί ακριβώς έχει τη δυνατότητα να μπορεί να αφουγκράζεται άμεσα και από πρώτο χέρι τις ανάγκες του κόσμου. Με το ΚΕΠ Υγείας χτίζουμε μια ασπίδα προστασίας της υγείας των πολιτών. Ο θεσμός αυτός αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας και πρόληψης νοσημάτων, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες, πως η έγκαιρη προληπτική ανίχνευση και παρέμβαση κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές».

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους : Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Ελευθέριος Κοσμόπουλος, πλήθος δημοτικών συμβούλων και συνεργατών του ΕΔΔΥΠΠΥ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια