Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Τοπικοί Σύλλογοι του Δήμου Χαϊδαρίου αντίθετοι στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο στον Σκαραμαγκά


 Οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας, για μία ακόμη φορά βρισκόμαστε ενώπιων μιας ακόμη ενέργειας που οδηγεί στη περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής της περιοχής μας.

Η πρόθεση του νέου ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά να κατασκευάσει μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, που δεν σχετίζεται μάλιστα με τη λειτουργία των ναυπηγείων, δεν μπορεί παρά να μας προκαλέσει οργή και αγανάκτηση και να μας βρίσκει αντίθετους.
Με κοινή τους ανακοίνωση, οι τοπικοί σύλλογοι του Δαφνίου, της Άνω Αφαίας και της Κάτω Αφαίας εκδήλωσαν την αποφασιστική τους αντίδραση στην υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου. Παράλληλα απευθύνουν κάλεσμα σε όλους κατοίκους και τους φορείς της πόλης για συστράτευση, προκειμένου να προασπιστούν τα δικαιώματά μας για ασφαλή και ανθρώπινη διαβίωση στη περιοχή. Επίσης αιτήθηκαν την άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποκλειστικά με αυτό το θέμα.
Χαιρετίζοντας, αλλά και συμμετέχοντας προσωπικά σε αυτή τη πρωτοβουλία, καλώ όλους τους κατοίκους του Χαϊδαρίου, αλλά και ευρύτερα των όμορων περιοχών να σταθούν αρωγοί στη προσπάθεια των τριών αυτών συλλόγων.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Εξωραϊστικού, Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κάτω Αφαίας Σκαραμαγκά Χαϊδαρίου, του Εξωραϊστικού, Εκπολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αφαίας Χαϊδαρίου και του Εξωραϊστικού, Πολιτιστικού, Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δαφνίου Χαϊδαρίου «Ο Δαφναίος Απόλλων»
Βασίλης Τσίτσος
Συντονιστής Δημοτικής Παράταξης
Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ( LNG ) ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Στον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο 4949/2022 (ΦΕΚ 126 Α’/30.06.2022), σχετικά με το χωρικό καθεστώς των ακινήτων που εντάσσονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προβλέπονται πρόσθετες χρήσεις υψηλής όχλησης, μεταξύ των οποίων, εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που δε σχετίζονται με τις ναυπηγικές δραστηριότητες, χωρίς να ληφθεί υπόψη η συνολικότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση της πόλης του Χαϊδαρίου και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας.

Σύμφωνα με τον εγχώριο τύπο, στο πρόσφατο επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, τον συνόδευσε ο κ. Γιώργος Προκοπίου της Dynacom και πλειοδότης του διαγωνισμού μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο οποίος είχε διερευνητικές επαφές με ιαπωνικούς μηχανολογικούς ομίλους, στο πλαίσιο των σχεδιασμών για δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και άλλων έργων για την αξιοποίηση της έκτασης των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά ( https :// www . cryptonomist . gr / giorgos - prokopiou - sto - mononews - epafes - stin - iaponia - me - stocho - monada - paragogis - energeias - sto - skaramagka/)

Οι δυνητικές επιπτώσεις των αναφερόμενων έργων αφορούν το φυσικό περιβάλλον (έδαφος, ατμόσφαιρα, οικοσυστήματα κλπ), αλλά και το ανθρωπογενές περιβάλλον (κοινωνικά μεγέθη, πολιτιστική κληρονομιά κ.ά.).

Συνοπτικά αναφέρουμε τις κάτωθι επιπτώσεις:

1. Η λειτουργία του Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου, με την αξιοποίηση φυσικού αερίου ως καύσιμο, συνεπάγεται την παραγωγή αερίων θερμοκηπίου (CO2) και έκλυσης μεθανίου, τόσο κατά τη φάση αεριοποίησης του LNG, όσο και κατά τη χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα από τις υπάρχουσες βιομηχανίες της περιοχής.

2. Κίνδυνοι που προκύπτουν από την αποθήκευση και διακίνηση του LNG, το οποίο θα έρχεται στην περιοχή με δεξαμενόπλοια. Όπως έχει δείξει η εμπειρία του παρελθόντος, ατυχήματα στα οποία υπήρχε μεγάλη ποσότητα LNG προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές [Μουζάκης, Γ. (2011). Μεγάλα Τεχνολογικά Ατυχήματα, Αθήνα: Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης]. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2004 στο Βέλγιο, μετά από έκρηξη αγωγού που μετέφερε φυσικό αέριο από τερματικό σταθμό LNG, πέθαναν 24 άτομα και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλα 132, ενώ πολύ σοβαρές ήταν οι ζημιές σε υποδομές στη γύρω περιοχή.

3. Η τεράστια θερμική και ηχητική ρύπανση που προκαλείται από τους σταθμούς αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG.

4. Υποβάθμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορικής αξίας της ευρύτερης περιοχής, η οποία βρίσκεται στον άξονα της Αρχαίας Ιεράς Οδού και προστατεύεται ως ιστορικός τόπος.

5. Απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών της Δυτικής Αθήνας στη Θάλασσα, δίπλα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

6. Όλα τα ανωτέρω, τελικά, έχουν ως συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας (σωματικής και ψυχικής) των κατοίκων της περιοχής, ιδιαίτερα των 650 παιδιών που φοιτούν σε σχολική μονάδα α’βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή της Αφαίας Σκαραμαγκά, καθώς και των Α.Μ.Ε.Α. παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που φιλοξενούνται σε 2 δομές στην ίδια περιοχή.

Ως μόνη και οριστική λύση θεωρούμε την ανάσχεση με κάθε μέσο της χρήσης της Προβλήτας 4 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την παραχώρηση του αιγιαλού για το μέλλον της Δυτικής Αθήνας, μα πάνω από όλα για το μέλλον των παιδιών μας. Ταυτόχρονα, στον υπόλοιπο χώρο, την απαγόρευση οποιασδήποτε άλλης χρήσης πέρα από Ναυπηγεία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, εμείς οι κάτοικοι του Δαφνίου και Αφαίας Σκαραμαγκά Χαϊδαρίου ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα αντιδράσουμε αποφασιστικά στην υλοποίηση του άνω σχεδίου και ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους τοπικούς φορείς να σταθούν δίπλα μας, να προασπίσουν τα συμφέροντα της Δυτικής Αθήνας και τα δικαιώματα των κατοίκων της για ασφαλή και ανθρώπινη διαβίωση, αειφόρο ανάπτυξη και ευημερία.
Αιτούμαστε την άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαϊδαρίου με μοναδικό θέμα το ανωτέρω. Αρ.Πρωτ.019_02-2023 Αίτημα προς Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου για Συνεδρίαση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Δεσμευόμαστε απέναντι σας σεβόμενοι την ιδιωτικότητά σας και επαγρυπνώντας για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων, δηλώνοντας ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα θα τεθούν αποκλειστικά στην διάθεση των αρμόδιων αρχών για την επαλήθευση και πιστοποίηση του αριθμού έγκυρων δηλώσεων υποστήριξης που ελήφθησαν για τον παρόν αίτημα.

Όλοι οι υπογράφοντες που εμφαίνονται στο παρόν έντυπο διαθέτουν προσωπικούς αριθμούς ταυτότητας βεβαιώνουν ότι οι πληροφορίες που παρέχουν είναι αληθείς και ότι έχουν υποστηρίξει το παρόν αίτημα μόνο μία φορά. Η σχετική αίτηση έχει κατατεθεί ηλεκτρονικά, χωρίς ηλεκτρονική υπογραφή, στο σύνδεσμο Συγκέντρωση Υπογραφών Διαμαρτυρίας για τη Χρήση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Με εκτίμηση

Οι τοπικοί Σύλλογοι

1. Εξωραϊστικός, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κάτω Αφαίας Σκαραμαγκά Χαϊδαρίου

2. Εξωραϊστικός, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αφαίας Χαϊδαρίου

3.Εξωραϊστικός, Πολιτιστικός, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δαφνίου Χαϊδαρίου ¨Ο Δαφναίος Απόλλων¨

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια