Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Σε αποδρομή βρίσκεται ο μεγάλος και σε..."Ο καιρός στα Άνω Λιόσια"

 


Σε αποδρομή βρίσκεται ο μεγάλος και σε διάρκεια αλλά και σε ένταση (για αρκετές περιοχές) χιονιάς που από τους επίσημους φορείς έλαβε το όνομα Βαρβάρα. Η επίγευση που μας αφήνει για την περιοχή μας είναι γλυκόπικρη, καθώς δεν είχε την ένταση που αναμενόταν και η χιονόστρωση ήταν αρκετά πιο περιορισμένη από αυτό που αναμενόταν αρχικά. Συνεπώς, από τη μία περιορίστηκαν σημαντικά τα προβλήματα που προέκυψαν, από την άλλη ωστόσο απογοητεύτηκαν οι λάτρεις του χιονιού, που είχαν αρκετά μεγαλύτερες προσδοκίες.

Όπως είχαμε τονίσει στις προγνώσεις μας, η κακοκαιρία Βαρβάρα είχε τμηματοποιηθεί σε 3 φάσεις, την Α κατά τη διάρκεια της Κυριακής, τη Β το ξημέρωμα της Δευτέρας και τη Γ τη νύχτα της Δευτέρας. Πέραν των μικρών υποτροπών που ακολούθησαν την Τρίτη, αυτές οι 3 ήταν οι σημαντικότερες φάσεις της Βαρβάρας, οι οποίες αναμενόταν να δώσουν αθροιστικά πάνω από 30cm χιονιού σε όλη την έκταση του δήμου Φυλής – Άνω Λιοσίων.
Αρχικά, για την Α φάση, μέχρι και το πρωί της Κυριακής όλα τα προγνωστικά στοιχεία κατηγορηματικά υποστήριζαν την είσοδο στο λεκανοπέδιο της Αττικής καλά οργανωμένων χιονοκαταιγίδων. Παρά το μη ιδανικό θερμοκρασιακό προφίλ της ατμόσφαιρας πάνω από την Αττική εκείνο το χρονικό διάστημα για εκτεταμένες χιονοστρώσεις, η πολύ μεγάλη ένταση των φαινομένων αναμενόταν να προσπεράσει αυτόν τον ανασταλτικό παράγοντα και να μας προσφέρει 15-20cm χιονιού σε λίγες ώρες.
Στην πράξη, η Α φάση δεν έγινε πραγματικότητα ποτέ, καθώς ο κύριος όγκος των πολύ ακραίων φαινομένων περιορίστηκε στην Εύβοια και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς τη Βοιωτία, αντί να εισχωρήσει μέσα στο λεκανοπέδιο, εξέλιξη την οποία υποστήριζαν όλα τα παγκόσμια μοντέλα πρόγνωσης και τα περισσότερα περιοχικά. Ως αποτέλεσμα, είχαμε χιονοπτώσεις αρκετές ώρες μέσα την Κυριακή, παροδικά κιόλας ισχυρές, όχι όμως ικανές να επιφέρουν χιονόστρωση στις περιοχές κάτω των 300μ, ήτοι μόνο η περιοχή της Φυλής είχε χιονόστρωση.
Τη νύχτα της Κυριακή μέχρι και τις 2-3π.μ. της Δευτέρας τα φαινόμενα παρουσίασαν εξασθένηση, ενώ ταυτόχρονα η θερμοκρασία παρουσίαζε σταδιακή πτώση, προσεγγίζοντας τιμές κοντά στο 0.
Γύρω στις 04:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας συγκλησιογραμμή έντονων χιονοπτώσεων που εκτεινόταν από τις Σποράδες μέχρι και τη δυτική Αττική κινήθηκε αργά ανατολικά και επιδείνωσε τον καρό στο δήμο μας, αποδίδοντας ένα 3ωρο ισχυρών χιονοπτώσεων. Πρόκειται για τη φάση Β της κακοκαιρίας, η οποία εξελίχθηκε ακριβώς όπως αναμενόταν βάσει των προγνώσεών μας. Η χιονόστρωση έφτασε τα 5-15cm μέχρι και το πρωί της Δευτέρας. Φυσικά στη Φυλή το ύψος του χιονιού, όπως αναμενόταν άλλωστε, είχε πλέον ξεπεράσει αρκετά τα 30cm!
Μέσα στη Δευτέρα διαστήματα με τοπικές μπόρες χιονιού εναλλάσσονταν με διαστήματα με καλό καιρό. Η Γ φάση της κακοκαιρίας το βράδυ της Δευτέρας είχε τονιστεί πως θα ήταν η πιο ήπια, όπως και έγινε. Έτσι διαστήματα με σύντονες, πλην τοπικά ισχυρές, χιονοπτώσεις μας συνόδεψαν και τη νύχτα της Δευτέρας.
Η Βαρβάρα συνολικά εξέπληξε και εξέθεσε πολλούς μετεωρολόγους, επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Η μεγάλη αστοχία των προγνώσεων ήταν αναπόφευκτη, καθώς αυτή βασίζεται στα αποτελέσματα των μεγάλων παγκόσμιων μοντέλων πρόγνωσης, τα οποία και είχαν μεγάλες αστοχίες στη χωρική κατανομή του υετού, κυρίως κατά την Α φάση. Φυσικά βέβαια υπήρξαν πάλι πολλοί, ειδικά «επαγγελματίες» μετεωρολόγοι, οι οποίοι πολλές μέρες πριν, που τα δεδομένα ήταν ακόμα ρευστά, βγάζανε και διαδίδανε ψευδή συμπεράσματα για την κακοκαιρία, επιδεικνύοντας πρωτοφανή αντιεπαγγελματισμό.
Σα να μην ήταν μονάχα αυτό, χτες και προχτές άρχισαν να προειδοποιούν για μεγάλες επιδεινώσεις του καιρού στην Αθήνα την Τρίτη αλλά και την Τετάρτη, παρομοιάζοντάς τες μάλιστα με παλιούς ιστορικούς χιονιάδες της Αθήνας όπως αυτός του 2002 χωρίς κανένα προγνωστικό στοιχείο να το υποστήριζε αυτό. Φυσικά, τέτοιες πολύ μεγάλες εξάρσεις δεν υπήρξαν ποτέ, καθώς ο χιονιάς εξελίχθηκε με ασθενή και σύντομα φαινόμενα και την Τρίτη αλλά και σήμερα Τετάρτη.
Η μετεωρολογία είναι μια επιστήμη, είναι μια δύσκολη μάλιστα επιστήμη, καθώς αντικείμενό της είναι η τροπόσφαιρα η οποία είναι ένα σύστημα χάους. Κάποιοι από εμάς ασχολούμαστε με την πρόγνωση ως χόμπι επειδή έχουμε πάθος με τα καιρικά φαινόμενα, και προσπαθούμε κάθε φορά με σοβαρότητα και εγκράτεια να προσεγγίζουμε ένα αναμενόμενο καιρικό γεγονός, χωρίς φαμφάρες και εντυπωσιασμούς για τη φήμη, τη δόξα ή το οικονομικό κέρδος. Μας απογοητεύει και μας λυπεί κάποιοι «επαγγελματίες» μετεωρολόγοι να επιδεικνύουν πρωτοφανή αντιεπαγγελματισμό, είτε λόγω έλλειψης γνώσεων είτε επίτηδες για λόγους εντυπωσιασμού του κοινού και για τα clics.
Εμείς ως ερασιτέχνες στην ομάδα «Ο καιρός στα Άνω Λιόσια» θα συνεχίσουμε το ερασιτεχνικό μας έργο, με σοβαρότητα και όση εγκυρότητα μπορούμε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας διαβάζετε, να ξέρετε μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε καλύτεροι και με περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον!
Με την τρέχουσα κακοκαιρία ακόμα δεν έχουμε τελειώσει καθώς μέχρι και το πρωί της Πέμπτης περιμένουμε νέες on/off χιονοπτώσεις, κυρίως στις περιοχές κοντά στα βουνά.
Τσαρούχας Κωνσταντίνος
Μπόκαρης Αντώνης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια