Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Στα «χέρια» του Δήμου Ελευσίνας περνά η Όαση


 Με την ανάπλαση του χώρου η Ελευσίνα θα αποκτήσει το μεγαλύτερο πάρκο αναψυχής

Δρομολογούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, μετά και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας, για την απευθείας αγορά της εμβληματικής Όασης.

Η Όαση βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Δήμου και γειτνιάζει με τον Σαρανταπόταμο, το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ελευσίνας, τη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου και τη Λεωφόρο Γέλας.

Η συνολική έκταση της περιοχής ενδιαφέροντος ανέρχεται σε 20.543,00 τετραγωνικά μέτρα, εκ των οποίων 12.309,00 τ.μ. –που αποτελούν και την επιφάνεια αγοράς- είναι ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας και 8.234,00 τ.μ., ιδιοκτησίας του Δήμου Ελευσίνας.

Βάσει των ανωτέρω, ο Δήμος πρόκειται να προβεί στην αγορά των κάτωθι Ο.Τ.:

• Οικοδομικό τετράγωνο 385, ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας, εμβαδού 2.580,00 τ.μ

• Οικοδομικό τετράγωνο 384, ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας, εμβαδού 6.401,00 τ.μ.

• Οικοδομικό τετράγωνο 396, ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας, εμβαδού 3.328,00 τ.μ.

Μετά από συνεχείς επικοινωνίες και διαπραγματεύσεις εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής με την Εθνική Τράπεζα, το συμφωνηθέν τίμημα αγοράς ορίστηκε στο ποσό του 1.062.268 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία των ακινήτων εκτιμάται στο ποσό του 1.356.405 ευρώ.

Η αγορά θα πραγματοποιηθεί χωρίς καμία επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού, και συγκεκριμένα από το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισε η Δημοτική Αρχή από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μέσω της παραπάνω αγοράς και συνδυαστικά με έργα υποδομής τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη ή/και δρομολογούνται, όπως ενδεικτικά, οι διανοίξεις δρόμων, η κατασκευή πεζοδρομίων κ.α., αναβαθμίζεται σταδιακά το σύνολο της περιοχής, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά.

Με την ανάπλαση της Όασης, ο Δήμος Ελευσίνας πρόκειται να αποκτήσει το μεγαλύτερο πάρκο αναψυχής της πόλης, έναν μεγάλο χώρο πρασίνου, αθλοπαιδιών και παιδικών χαρών, ο οποίος θα αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους της πόλης όσο και για τους επισκέπτες.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής και έως την οριστική ανάπλαση της Όασης, είναι και η άμεση διαμόρφωση του χώρου, έτσι ώστε να είναι ανοιχτός και προσβάσιμος στο κοινό.

Ένας χώρος, που μάλιστα, πολύ πρόσφατα ενεργοποιήθηκε και για την επιτυχημένη διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού της Ελευσίνας, από την 2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ. κύριος Μαυρογιάννης Αθανάσιος εισηγούμενος το θέμα της αγοράς της ΟΑΣΗΣ ανέφερε: «Κατά την περίοδο 1968 – 1973 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Αεροδρομίου Πόντιοι που ήρθαν στην πόλη μας από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κριμαία, Καύκασο). Οι λόγοι που εγκαταστάθηκαν στην Ελευσίνα ήταν κυρίως βιοποριστικοί, μιας και η πόλη μας ήταν βιομηχανική και έδινε δυνατότητες για φτηνή ανειδίκευτη εργασία. Στην ίδια περιοχή εγκαταστάθηκαν κατά εκείνη την περίοδο εσωτερικοί μετανάστες ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Η εγκατάσταση τους, λόγω απουσίας Πολεοδομικού σχεδίου, έγινε άναρχα χωρίς σχέδιο με έλλειψη βασικών υποδομών και χαμηλού κόστους κατασκευές. Ακόμα και σήμερα η περιοχή είναι μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές όχι μόνο της πόλης, αλλά χωρίς υπερβολή και όλης της Αττικής. Να σημειωθεί ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα λόγω της γειτνίασης της περιοχής με τον Σαρανταπόταμο, δυο φορές έχει πλημμυρίσει θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Στον σχεδιασμό μας είναι η δημιουργία ενός χώρου πρασίνου (πάρκου), αθλοπαιδιών και παιδικών χαρών, που θα λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής, όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και ευρύτερα της πόλης, και θα συμβάλει στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής».

Ενώ ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου δήλωσε: «Η Όαση είναι ένας χώρος που έχει συνδεθεί με χιλιάδες αναμνήσεις για εμάς τους μεγαλύτερους και ελπίζουμε να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες, για τους νεότερους. Μετά την έγκριση της απευθείας αγοράς στο χθεσινό Δ.Σ. ξεκινούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ενώ έχουν προηγηθεί και συζητήσεις με την Εθνική Τράπεζα, στην οποία ανήκουν τα 12 στρέμματα της συνολικής έκτασης, για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας. Ο Δήμος μας λοιπόν, θα αποκτήσει το μεγαλύτερο Πάρκο αναψυχής της πόλης! Έναν τεράστιο χώρο Πρασίνου και υπαίθριας άθλησης! Και επειδή όλες οι διαδικασίες στα δημόσια πράγματα, χρειάζονται αρκετό χρόνο για να γίνουν, έχουμε στα άμεσα σχέδια μας (και πριν την οριστική ανάπλαση της Όασης) να διαμορφώσουμε τον χώρο, ώστε να είναι ανοιχτός και προσβάσιμος στο κοινό»!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια