Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Ομιλία Δημάρχου Ασπροπύργου κ. Νικόλαου Μελετίου στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ


 «Άδικη Αφαίρεση από τους ΟΤΑ με Νομοθετικές Ρυθμίσεις και Αποφάσεις του ΣτΕ Θεσμοθετημένων Πόρων και Εσόδων»

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου τοποθετήθηκε την 2η μέρα των εργασιών του Πανελλήνιου Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στο Βόλο, ως μέλος του Δ.Σ. και της Ε.Ε.

Στην ομιλία του, ο κ. Μελετίου έκανε αναλυτική αναφορά στη αδικία που υφίσταται η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α ΄Βαθμού  από την αφαίρεση θεσμοθετημένων πόρων και εσόδων με νομοθετικές ρυθμίσεις και αποφάσεις του ΣτΕ.  

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Η Πολιτεία τα τελευταία δέκα και πλέον περίπου χρόνια, συστηματικά, πλήττει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού και τους αφαιρεί πόρους και έσοδα.

Συγκεκριμένα, με τη ρύθμιση του άρθρου 13 του Ν. 4337/2015 απαλλάσσει τους παραχωρησιούχους των οδικών αξόνων της χώρας (ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΝΕΑ ΟΔΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ κ.α.), καθώς και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από τα  ανταποδοτικά τέλη που επέβαλαν οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ωρωπού, Παιανίας, Σπάτων κ.α.

Επίσης, με ρύθμιση στο Ν. 4254/07-04-2014 απαλλάσσει τον Ο.Σ.Ε. από τα μελλοντικά ανταποδοτικά τέλη και διαγράφει τα βεβαιωθέντα μέχρι την ισχύ του νόμου από τους Ο.Τ.Α. τέλη. Προηγουμένως, με τη διάταξη της παρ. 15 του άρθρου 6 του Ν. 3891/2010 τον απάλλασσε από τα τέλη. Το ίδιο έγινε και με τις επιχειρήσεις δημόσιας ωφέλειας (Δ.Ε.Κ.Ο.) που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο, οι οποίες κατά το άρθρο 99 του ν. 4199/11-10-2013 δεν υπόκεινται στα ανταποδοτικά τέλη υπέρ δήμων, ειδικούς φόρους, δικαιώματα κλπ. Με το άρθρο 5 του Ν. 4597/28-02-2019 κυρώνει τις Συμβάσεις Παραχώρησης των Οργανισμών Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας, Ραφήνας και απαγορεύει στους δήμους την επιβολή ανταποδοτικών τελών και δημοτικού φόρου.

Οι πόροι της ειδικής εισφοράς διυλιστηρίων πετρελαίου, η οποία θεσπίστηκε με τις διατάξεις των άρθρων 16 του Ν.1571/1985 και 19 του Ν.3054/2002, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν υπερ του καταργηθέντος με τη διάταξη του άρθρου 2 του Ν.3637/2008 ειδικού λογαριασμού με την επωνυμία «Λογαριασμός Χρηματοδότησης Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών για μεταφορές καυσίμων στις προβληματικές περιοχές της χώρας», διατίθενται για την κάλυψη δαπανών του ελληνικού δημοσίου (παρ.15 της υποπαρ. Δ.12 του άρθρου 2 του Ν.4336/2015).

Το ΣτΕ 439/2016 απεφάνθει ότι το άρθρο 19 του Ν.3054/2002, δε μπορεί να συμπεριλάβει και τους Δήμους στους οποίους απλώς υφίστανται εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών προϊόντων.

Στα ίδια επίπεδα κινείται τα τελευταία χρόνια και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ΣτΕ με πληθώρα αποφάσεων που εξέδωσε αποστερεί τους Ο.Τ.Α.    από πόρους και έσοδα που είχαν θεσμοθετηθεί πριν από 50 και πλέον χρόνια και τελευταία με το Ν. 1828/1989. Έκρινε, ότι οι οδικοί άξονες είναι «κοινόχρηστοι» χώροι στους οποίους δεν επιβάλλονται από τους δήμους τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ότι στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών δεν είναι επιτρεπτή η επιβολή των τελών διότι μεριμνά η εταιρεία για την καθαριότητα, περισυλλογή των απορριμμάτων του και ηλεκτροφωτισμό των χώρων του. Το ίδιο συνέβη και με τον Ο.Σ.Ε. Άλλαξε τη υφιστάμενη νομολογία του, που επί 20 σχεδόν χρόνια ίσχυε, και αποφάνθηκε ότι εξαρχής ο ΟΣΕ δεν υπέκειτο στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Τέλος με απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα (2446/2021) για τα τέλη χρήσεως υπεδάφους κοινοχρήστων χώρων άλλαξε τη νομολογία του που επί 22 χρόνια ίσχυε και αποφάνθηκε ότι οι κανονιστικές αποφάσεις παρελθόντων ετών (πριν από 8-9 χρόνια) του δήμου Ασπροπύργου δεν είναι νόμιμες και επομένως δεν μπορεί να επιβληθούν τέλη υπεδάφους στην εταιρεία αγωγού καυσίμου του αεροδρομίου Αθηνών.

Προτείνω την κατάργηση όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν αφαίρεση θεσμοθετημένων πόρων από την Αυτοδιοίκηση και πιστή εφαρμογή του άρθρου 25 του Ν.1828/1989 όπως ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων.

Τέλος, παρόμοιες αποφάσεις όπως αυτές που προανέφερα καταργούν βάναυσα την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ (άρθρο 102 παρ.2 του Συντάγματος)».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μελετίου τόνισε ότι το επόμενο διάστημα, ενωμένοι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων αλλά και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό γιατί, σταθερή επιδίωξή μας είναι η ισχυρή και δυνατή Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από μια αναπτυξιακή λειτουργία των θεσμών του κράτους.  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια