Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού στον Δήμο Μεγαρέων


Το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου Μεγαρέων στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού διοργάνωσε ενημερωτική ομιλία και στη συνέχεια προληπτική εξέταση, υπέρηχο μαστού, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.

O καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Στόχος του προληπτικού ελέγχου (screening) είναι η ανίχνευση ασυμπτωματικού και αρχικού σταδίου καρκίνων του μαστού καθώς και προκαρκινικών καταστάσεων και διενεργείται αρχικά με ψηφιακή μαστογραφία και υπέρηχο. Η ομιλία και ο υπερηχογραφικός έλεγχος πραγματοποιήθηκαν από τον ιατρό κ. Παναγιώτη Σκλαβούνο, Μαιευτήρα- Γυναικολόγο, Χειρουργό Ογκολόγο και την οποία παρακολούθησαν πλήθος πολιτών. Στο τέλος εξετάστηκαν ΔΩΡΕΑΝ 15 γυναίκες, από τις οποίες 14 κρίθηκαν φυσιολογικές και 1 ύποπτη. Η εξέταση πραγματοποιήθηκε με το μηχάνημα υπερήχων από την εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού και υλικών MedicView, το οποίο παραχωρήθηκε Δωρεάν.
Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το νέο λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ, η Άνοια και ο Καρκίνος του Πνεύμονα.
Ο Δήμαρχος Μεγαρέων δήλωσε: «Ως πρωτεύων στόχος της Διοίκησης του Δήμου, δικός μου, αλλά και του ιατρού κ. Κωνσταντίνου Καράμπελα, που είναι υπεύθυνος για την Δημόσια Υγεία του Δήμου μας, είναι η προαγωγή της υγείας και η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας σε θέματα πρόληψης της υγείας τους. Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μεγαρέων, αποδεικνύει για άλλη μια φόρα, με τον πλέον καλύτερο τρόπο, τον ρόλο του ως σημαντικό εργαλείο πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου. Διοργανώθηκε ενημερωτική ομιλία και προληπτικός έλεγχο για τον Καρκίνο του Μαστού. Ευχαριστώ θερμά τον ιατρό κ. Παναγιώτη Σκλαβούνο Μαιευτήρα Γυναικολόγο, Χειρουργό Ογκολόγο, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας, εξετάζοντας δωρεάν τις δημότισσες που συμμετείχαν στην δράση»
Ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Καράμπελας δήλωσε : «Ο καρκίνος του μαστού αφορά όλες τις γυναίκες, χωρίς καμία απολύτως διάκριση. Είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Γνωρίζουμε πλέον όλοι πως ο καρκίνος του μαστού, εφόσον διαγνωστεί νωρίς, είναι πλήρως ιάσιμος. Άρα οφείλουμε όλοι να είμαστε παρόντες στον αγώνα για την ενημέρωση και την πρόληψη, για να συμβάλουμε, όσο μπορούμε, ώστε να σωθούν ζωές. Το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου Μεγαρέων στο πλαίσιο πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου, στέκεται πάντα δίπλα στον Δημότη και στέλνει μήνυμα υγείας, αισιοδοξίας και ελπίδας.»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια