Στην επικαιροποίηση της χαρτογράφησης όλων των επικίνδυνων για πλημμυρικά φαινόμενα, περιοχών της Αττικής με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, προχωρά η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ
Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με εκπροσώπους της επιστημονικής ομάδας του ΕΚΠΑ
Γ. Πατούλης: «Ξεκινάμε άμεσα την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη προτεραιοποίησης των απαιτούμενων παρεμβάσεων ανά λεκάνη απορροής στην Αττική με βάση την εκτίμηση των πλημμυρικών κινδύνων για να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες, από την πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας»
Στην κατάρτιση ενός οδικού χάρτη βάσει του οποίου θα δρομολογηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις από την Περιφέρεια και όλους τους αρμόδιους φορείς με στόχο την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, με αφορμή τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσαν οι πυρκαγιές, προχωρά η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.
Ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας με τον καθ. Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε. Λέκκα και εκπροσώπους της επιστημονικής ομάδας του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο και της συνεργασίας τους βάσει και της σχετικής σύμβασης που υπέγραψε πριν λίγους μήνες η Περιφέρεια με το ΕΚΠΑ αλλά και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, με αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης για την εκτίμηση κινδύνων από φυσικές καταστροφές στην Αττική.
Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των σημείων υψηλής επικινδυνότητας εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, ωστόσο με αφορμή τα νέα δεδομένα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, απαιτείται, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση, επείγουσα επικαιροποίηση των στοιχείων, ειδικά στις περιοχές της Αττικής που κάηκαν μεγάλες εκτάσεις.
Ειδικότερα συμφωνήθηκε να ξεκινήσει άμεσα επείγων σχεδιασμός ο οποίος θα προβλέπει τη αναλυτική χαρτογράφηση όλων των ρεμάτων της Αττικής, με προτεραιοποίηση τις περιοχές υψηλού κινδύνου, την πλήρη καταγραφή όλων των νέων δεδομένων και την ενδελεχή εκτίμηση όλων των πιθανών κινδύνων ανά λεκάνη απορροής. Στόχος η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη που θα υποδεικνύει τις άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από την Περιφέρεια τους Δήμους και την Πολιτεία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε σχετικά:
«Παράλληλα με τις ενέργειες που κάνουμε καθημερινά, όπως οι καθαρισμοί ρεμάτων αλλά και η εντατικοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων που έχουμε ξεκινήσει, προχωράμε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με τη συμβολή των επιστημονικών φορέων με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Στόχος μας να συμβάλλουμε έμπρακτα και ουσιαστικά προκειμένου να υλοποιηθεί ένα σχέδιο που θα θωρακίζει αποτελεσματικά την Αττική και τους πολίτες. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τις πυρκαγιές είναι έκτακτες και δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για χρονοτριβές. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε και τον οριστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, προκειμένου να γνωρίζουμε επακριβώς για το αν θα προχωρήσουμε σε δράσεις και εκτός των αρμοδιοτήτων μας. Ως Περιφέρεια Αττικής είμαστε πρόθυμοι να συνδράμουμε στην εθνική προσπάθεια, με την προϋπόθεση της διασφάλισης των απαιτούμενων πόρων αλλά και της ανάληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των απαιτούμενων έργων, προκειμένου οι πρώτες βροχές να μας βρουν έτοιμους».
0 Σχόλια