Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Μαζική κινητοποίηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αργοπορία των αντιπλημμυρικών στα Γεράνεια

 


  Τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Μαΐου στα Γεράνεια Όρη και με τις πρώτες βροχές να πλησιάζουν, κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει ξεκινήσει. Το κλίμα αγανάκτησης που έχει δημιουργηθεί οδήγησε σε μαζική κινητοποίηση κατοίκων και φορέων που συγκεντρώθηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας τη Δευτέρα 23 Αυγούστου θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα της αντιπλημμυρικής-αντιδιαβρωτικής αποκατάστασης της περιοχής πριν υπάρξει νέα καταστροφή.

Ακολουθεί η ενημέρωση από την Κίνηση για τη Διάσωση του Δάσους ΓΕΡΑΝΙΔΕΣ που παραβρέθηκε στη συνάντηση μαζί με άλλους συλλόγους της πληγείσας περιοχής :

Σήμερα , 23/8/2021, πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας από τους τοπικούς συλλόγους Σχίνου, Μαυρολίμνης, Στραβών και Βαμβακιών για το θέμα των απαραίτητων εργασιών μετά τη δασική πυρκαγιά της 19ης Μαΐου, στα Γεράνεια όρη. Αντιπρόσωποι συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. κ. Γκιολή, τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών κ. Βυτινιώτη και τον δήμαρχο Λουτρακίου κ. Γκιώνη.
Το σημαντικότερο ζήτημα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν η αργοπορία σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, που είναι άμεσης προτεραιότητας πριν το φθινόπωρο . Από τη μεριά του αντιπεριφερειάρχη, το πρόβλημα αποδόθηκε στην έγκριση κονδυλίων από τη κυβέρνηση, αναφέρθηκε ότι η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά στο Σχίνο ύψους €1.848.000 είναι εγκεκριμένη και περιμένει έγκριση χρηματοδότησης, ενώ για Σουρέα -Μαυρολίμνη ότι έχει ζητήσει έγκριση από το ΥΠΕΝ για να προχωρήσει σε μελέτη και ότι υπάρχει νέο κονδύλι €730.000 για κορμοδέματα για την συγκεκριμένη περιοχή. Ο κ. Γκίωνης μίλησε για κονδύλι των €5.800.000 για τον αστικό ιστό του Σχίνου με μελέτη ύψους €130.000 τα οποία πλήρωσε ο Δήμος, όπου βέβαια το έργο δεν έχει χρηματοδοτηθεί ώστε να ξεκινήσει ο διαγωνισμός. Επίσης ο κ. Γκιολής, υποστήριξε πως οι τεχνικές υπηρεσίες της νομαρχίας επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές και σύμφωνα με τεχνικό δελτίο το κόστος αποκατάστασης των ρεμάτων πινακίδων και ασφαλτόστρωσης του δρόμου ανέρχεται σε €1.000.000 και σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες.
Επίσης συζητήθηκε το γενικότερο ζήτημα των μέτρων πυρασφάλειας στα Γεράνεια και γενικά στα δάση της περιοχής, τη διάνοιξη δασικών δρόμων, τα σχέδια πυροπροστασίας και εκκένωσης των οικισμών καθώς και η κατάσταση του δρόμου Σχίνου-Αλεποχωρίου. Δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι όλα αυτά θα μπουν σε υλοποίηση τους επόμενους μήνες, εφόσον βρεθούν πόροι. Ενώ ειδικά για τον δρόμο αναφέρθηκε ότι υπάρχει το κονδύλι και γίνεται μελέτη από μηχανικούς για να προχωρήσει εντός διετίας με κονδύλι €1.7000.000.
Εμείς σαν Γερανίδες από την πλευρά μας, τονίσαμε την πολιτική ευθύνη που βαραίνει τους αρμόδιους φορείς και εξακολουθούμε να τονίζουμε ότι πλέον είναι ενήμεροι όλοι, το ΥΠ.ΕΝ, η βουλή των Ελλήνων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων, για την κατάσταση της περιοχής, για τους κινδύνους των πλημμυρών. Επιστημονικές μελέτες υπάρχουν δημόσια που καταγραφούν τι θα σημάνει τυχόν πλημμυρικό επεισόδιο στην περιοχή. Οπότε έχουν ακέραια την ευθύνη για το τι θα συμβεί αν κωλυσιεργήσουν και άλλο τα αντιπλημμυρικά έργα. Κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε ή ότι δεν είχε προειδοποιηθεί. Γιατί δεν θέλουμε μετά από κάθε βροχή να λέμε «τυχεροί ήμασταν και σήμερα». Ζητήσαμε να ασκηθεί πίεση στην Κυβέρνηση, να περιφρουρηθεί η περιοχή των καμένων αλλά και να οργανωθεί η δασική περιοχή που απέμεινε με πυροφυλάκια , σχέδια εκκένωσης και ό,τι άλλο χρειάζεται.
Συνοψίζοντας, στη συνάντηση για ακόμα μια φόρα στήθηκε ένας χορός από μεγάλα ποσά και υποσχέσεις για έργα που θα προχωρήσουν. Δυστυχώς, από την επομένη της πυρκαγιάς ακούσαμε τη κυβέρνηση να κάνει αντίστοιχες εξαγγελίες και τρείς μήνες μετά δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Ελπίζουμε να ξεκινήσει επιτέλους η υλοποίηση πριν να είναι πολύ αργά. Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα και θα πιέζουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο.
Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν: ο περιβαλλοντικός σύλλογος Γερανίδες, το κοινοτικό συμβούλιο Πισίων, ο σύλλογος επαγγελματιών Σχίνου και εξωραϊστικοί σύλλογοι από Σχίνο, Μαυρολίμνη, Στραβά, Βαμβακίες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια