Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το Στρατηγικό Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) του Δήμου Φυλής

Σύσκεψη για το ΣΟΑΠ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (Φώτο Αρχείου)


Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας(ΥΠΕΝ), το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) του Δήμου Φυλής. Το σχέδιο είχε υποβληθεί στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου στον Αναπτυξιακό  Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ).

Αναλυτικότερα, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 11η Μαΐου 2021, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ν. Ταγαράς, ανακοίνωσε στον Δήμαρχο Πειραιά, Γ. Μώραλη και στον Δήμαρχο Περιστερίου και Πρόεδρο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), Α. Παχατουρίδη, παρόντος του Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθ. Μπακογιάννη, ότι εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΝ τα Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) του Δήμου Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας. Με το «πράσινο φως» στα εν λόγω ΣΟΑΠ, ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για να διεκδικήσουν και να απορροφήσουν οι ωφελούμενοι Δήμοι σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σημειώνεται ότι με την πρώτη υπογραφή από τον κ. Ταγαρά στα ΣΟΑΠ Πειραιά και Δυτικής Αθήνας, ξεκινά η σύνταξη των αντίστοιχων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) από τους συναρμόδιους Υπουργούς.


Τι είναι τα ΣΟΑΠ

Τα ΣΟΑΠ έχουν προβλεφθεί από το ν.2742/1999 και το αρ.12 και αποτελούν Προγράμματα Δράσεων καλύπτοντας ευρύτερα το τρίπτυχο «Περιβάλλον – Κοινωνία – Οικονομία». Συνιστούν σχέδια στρατηγικού επιπέδου προσδιορίζοντας ενέργειες και θέτουν προγραμματικό πλαίσιο για την υλοποίησή τους. Δεν αποτελούν πολεοδομικές μελέτες, ωστόσο διαμορφώνονται πάντα εντός του πλαισίου των κατευθύνσεων του Εθνικού και Περιφερειακού πολεοδομικού σχεδιασμού και των εγκεκριμένων ρυθμιστικών σχεδίων.

Τα ΣΟΑΠ είναι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πολύτιμα εργαλεία καθώς μέσα από την  πολυεπίπεδη χωρική, κοινωνικο – οικονομική και ανθρωπογεωγραφική μελέτη εντοπίζονται  τόσο οι αδυναμίες και τα προβλήματα, όσο και οι δυνατότητες και οι ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών. Προσφέρουν δε ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και ειδικότερα του καινοτόμου θεσμού των ΟΧΕ/ΒΑΑ  (Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.


Η συμμετοχή του Δήμου Φυλής

Ο Δήμος Φυλής θεώρησε, ευθύς εξαρχής, σημαντική αναπτυξιακή πρόκληση τη σύνταξη του ΣΟΑΠ και πήρε ενεργά μέρος στη διαδικασία:

Λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 5 Αυγούστου 2014, ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς συμμετείχε, με το Γενικό Γραμματέα Αργύρη Αργυρόπουλο, στη σύσκεψη για το ΣΟΑΠ, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, παρουσία του Υπουργού Γιάννη Μανιάτη.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, 2014, στελέχη του Δήμου Φυλής μετέφεραν στα γραφεία του ΑΣΔΑ τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Δήμου. Ανάμεσά τους ο Αργύρης Αργυρόπουλος, ο Θανάσης Σχίζας, ο Μαρίνος Σαρλάς, ο Νίκος Μαραγκός, ο Χρήστος Καματερός, ο Γιάννης Λιάκος και η Μαρίνα Νικολοπούλου.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 οι Αντιδήμαρχοι Θανάσης Σχίζας και Γιάννης Μαυροειδάκος, παρακολούθησαν, με την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ του ΑΣΔΑ, την παρουσίαση του ΣΟΑΠ Δυτικής Αττικής στο Δημαρχείο Περιστερίου, από τον τότε Πρόεδρο του ΑΣΔΑ Ανδρέα Μποζίκα, το Γενικό Διευθυντή Μόσχο Διαμαντόπουλο και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Οικονόμου.

Στις 20-12-2014 ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Μαυροειδάκος και Θανάσης Σχίζας και ο Γενικός Γραμματέας Αργύρης Αργυρόπουλος συμμετείχαν σε σύσκεψη, υπό το Υπουργό ΥΠΕΝ Γιάννη Μανιάτη, με αντικείμενο το ΣΟΑΠ. Στη σύσκεψη ο Υπουργός μίλησε για την αναγκαιότητα του ΣΟΑΠ, ως μηχανισμού εκταμίευσης πόρων για αστική ανάπλαση.


Τι προβλέπει το ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας


Το ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας αφορά στην υποενότητα Δυτικής Αθήνας (Δήμοι Αιγάλεω, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Αγ.Βαρβάρας, Ιλίου, Αγ.Αναργύρων-Καματερού) και στον Δήμο Φυλής.

Στις περιοχές αυτές εντοπίζονται διαχρονικά προβλήματα υποβάθμισης, που εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια, σε επίπεδο κοινωνικό αλλά και οικονομικό και περιβαλλοντικό. Κεντρικός στόχος του ΣΟΑΠ είναι ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της Δυτικής Αθήνας στη βάση της χωρικής και κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα επιδιώκεται, η βελτίωση της θέσης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενδυνάμωση δραστηριοτήτων και αποτελεσματική διαχείριση / αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.

Οι βασικές επιδιώξεις του ΣΟΑΠ Δ. Αθήνας είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η  δημιουργία επαρκών ευκαιριών απασχόλησης, η ενσωμάτωση κοινωνικών ομάδων στον αστικό ιστό,  η αρμονική διάρθρωση των χρήσεων γης, η  συνετή διαχείριση του αστικού οικοσυστήματος, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η διατήρηση και ανάδειξη της αστικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κατά την τηλεδιάσκεψη ο κ. Ταγαράς, απευθυνόμενους στους Δημάρχους Πειραιά και Περιστερίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων είναι προαπαιτούμενα εργαλεία για τη διεκδίκηση και άντληση σημαντικών χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ. Με αυτά η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ένα ισχυρό εργαλείο για να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και να βελτιώσει σημαντικά το βιοτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο των πολιτών. Αυτός ο σχεδιασμός, έχει ως βασικούς στόχους τη δημιουργία συνθηκών ισότητας, δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης».


Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί :

– το ΣΟΑΠ του κέντρου Αθήνας (αριθμ. 1397/13.1.2015 ΚΥΑ, ΦΕΚ Β’ 64) και

– το ΣΟΑΠ του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης (αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/123044/5479/24.12.2019, ΦΕΚ Β’ 494/ 2020).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια